Selvomsorg Kan Være Svært, Hvis Man Ikke Har Lært Det. Men Det Kan Læres.
Selvomsorg – er det en by i Rusland?
Sådan kan det opleves, hvis du føler, at det alt for ofte er dig, der tager det sure slæb derhjemme. Og når du længes efter tid til at hygge dig og gøre noget for dig selv.
Kan du genkende det?
Mange af os har det med at sætte vores egne behov på stand by. Vi gør i stedet det, som vi tror, andre forventer af os. Vi vrider nærmest armen om på os selv for at gøre andre tilfredse. Det gør vi, fordi vi nødig vil såre andre ved at opføre os egoistisk. For det er egoistisk bare gøre noget, som vi vil, uden at tage hensyn til andre først.
Test dig selv:
Hvis du kan svare ja til flere af følgende spørgsmål, har du brug for at lære at tage bedre vare på dig selv.
- Har du ofte svært ved at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert for dig?
- Har du svært ved at mærke dine egne grænser og behov?
- Synes du, at du giver mere til andre, end du får fra dem?
- Føler du dig ofte udmattet om aftenen?
- Har du nemmere ved at løse andres problemer end dine egne?
- Har du svært ved at sige fra, når du har brug for det?
- Er det nemmere for dig at tage dig af andre end at bruge tid på dig selv?
- Føler du dig tit forbigået?
- Får du dårlig samvittighed, når du bruger tid på dig selv?
At bruge tid på dig selv er ikke egoistisk
At være god til selvomsorg handler om at lytte til dig selv og gå efter det, du har behov for. Det udelukker ikke, at du tager hensyn til andre og føler med dem, når de fx har det svært.
Selvomsorg har intet med egoisme at gøre. Egoisme er, når man ikke kan forstå, at andre kan have det på en anden måde end én selv. Det er, når man ikke kan tage hensyn til andre, men alt kun handler om én selv.
Hvis du oplever, at andre opfatter dig som egoistisk, når du begynder at tage bedre vare på dig selv, kan det være et tegn på, at de har svært ved at drage omsorg for dem selv. Og det er jo ikke dit ansvar, men deres. Ligesom det er dit ansvar at sørge for at passe på dig selv.
Når du er god til selvomsorg, så ved du, at du er okay, når du vælger dig selv til. Det kan kræve noget arbejde med dig selv at komme derhen, hvor selvomsorg ikke giver dig dårlig samvittighed. Måske har du med dig fra barndommen og din opvækst, at du ikke måtte bruge tid på dig selv, men skulle leve op til andres forventninger.
Så det kræver, at du øver dig i at være god imod dig selv. Du skal gøre dig nye og gode erfaringer med ikke kun at skulle gøre, hvad andre forventer af dig.
Du er nødt til at passe på dig selv, for der er ikke andre, der gør det.
Læs også bloggen:
Om at kunne sige nej, selvom du får dårlig samvittighed
5 veje til mere selvomsorg:
- Første skridt er at blive opmærksom på, hvornår du ikke får taget nok hensyn til dig selv. Så gå fx den seneste uge igennem, og spørg dig selv: Hvornår har jeg ikke fået taget mig godt nok af mig selv?
- Hvis du var din egen bedste veninde, hvordan ville du så være over for dig selv? Hvordan hjælpe dig selv, når du havde det svært? Gør det samme over for dig selv.
- Hvad ville du give dig selv af gode råd, hvis du var din bedste veninde? Følg disse råd.
- Øv dig på at handle ud fra, hvad der er bedst for dig. Tænk på at din evne på dette område ikke er lige så fuldt udviklet som andre områder af dig. Måske er du kun på niveau med et barn, når det gælder at drage omsorg over for dig selv og sige fra. Så start med at øve dig i små ufarlige situationer – start ikke med at sige fra over for din gamle mor, hvis det er svært for dig. Sig fra der, hvor du har færrest følelser involveret, fx når nogen springer over dig i køen i supermarkedet.
- Vær rummelig over for dig selv. Også hvis du sætter grænser, som du måske bagefter ikke er helt sikker på var nødvendige. Du kan komme til at sætte lidt vel mange grænser i starten, men tænk på, at det er en del af en nødvendig læreproces.
NB! Før du læste denne blog, var du sikkert klar over, at det er vigtigt at passe på sig selv. Men nogle gange kan det være svært. Vi kan fx have mange selvkritiske tanker eller svære følelser, som vi flygter fra ved at holde os travlt beskæftigede hele tiden. Hvis du har brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte mig.
De bedste hilsner
Annette Aggerbeck, exam. psykoterapeut