Lad dig ikke styre af frygt
“Krigen i Ukraine skræmmer mig. Hvordan holder jeg op med at være bange?”
Det er helt naturligt at blive bange, når der udbryder krig. Og så er det ovenikøbet tæt på os.
Frygt er en følelse, der fortæller os, at noget er farligt, så vi kan passe på os selv. Men nogle gange kommer frygt ud af proportion. Hvis du ikke tør gøre, som du plejer, og du har svært ved at koncentrere dig om andet end krigen i Ukraine, så hjælper din frygt dig ikke.
Måske vil du også læse om:
Det hjælper ikke at flygte
Det, vi vil have til at gå væk, vokser. Så hvis du ikke vil kendes ved din frygt, vil den råbe endnu højere for at få opmærksomhed. Det kan betyde, at du bliver endnu mere bange. Det hjælper dig derfor ikke at flygte. I stedet vil det hjælpe dig at kunne håndtere din frygt på en måde, så den ikke hæmmer dig i hverdagen.
Hvordan gør du så det?
Anerkend dine følelser
Sig til dig selv, at det er okay at være bange. Tal gerne med andre om, hvordan du har det. Måske kan du sige: “Jeg er bange”. Sig det, som det er. Alene det, at du sætter ord på, hvordan du har det, kan hjælpe. Vælg mennesker, som du føler dig tryg ved, og som ikke vil bagatellisere dine følelser.
Når du gribes af frygt, så anerkend følelsen i stedet for at flygte fra den ved fx at arbejde endnu mere, drikke mere alkohol, mæske dig i for meget chokolade eller drukne dig i dårlige serier på Netflix.
Du kan evt. sige til dig selv: “Hej, frygt. Nu er du der igen. Jeg mærker dig, og jeg vil ikke lade mig styre af dig.”
Mærk hvordan frygten føles i kroppen og send kærlig opmærksomhed derhen. Måske føles den som et sug i mellemgulvet. Send en blid vejrtrækning til området, og forestil dig at din vejrtrækning kærtegner din knude i maven. Dermed giver du den kropsligt følte oplevelse opmærksomhed.
Du må gerne være bange, men frygten skal ikke styre dig. Accepter, at du har det, som du har det. Gør noget godt for dig selv. Og tal beroligende til dig selv.
Hold pauser
At distrahere dig selv er ikke det samme som at flygte fra dine følelser.
Flugt sker ofte ubevidst. Ved at distrahere dig selv, gør du det bevidst, så du ikke hele tiden har fokus på din frygt. Det er at give dig selv en pause. Distraher dig selv, så de tanker, der skræmmer dig, ikke får lov at tage overhånd. Du behøver heller ikke mærke kroppen hele tiden. Lav gerne noget, du elsker, og som bringer dig i flow.
Lad være med at følge med i nyhederne hele tiden. Det vil kun fodre din frygt.
Er din frygt ude af proportioner?
Stil dig selv følgende spørgsmål:
Hvad er jeg bange for?
Hvad fortæller jeg mig selv, der fodrer min frygt?
Hvad kan jeg sige til mig selv, der gør mig mere rolig?
Læs også min artikel på ugebladet SØNDAGs hjemmeside om frygt her
Nogle gange kan frygt være så lammende, at det kan være gavnligt at få støtte af en terapeut til at finde ud af, hvad frygten dybest set handler om. Måske handler den også om andet end krigen i Ukraine.
Har du brug for hjælp til at få det bedre med din frygt, kan du kontakte psykoterapeut Annette Aggerbeck eller selv bestille tid til terapi.
De bedste hilsner
Annette Aggerbeck, exam. psykoterapeut