Indre uro kan fylde alt for meget
Indre uro kan være svær at slippe af med. Men det kan lade sig gøre.
Indre uro kan fylde så meget i hverdagen, at den nærmest er der hele tiden. Det kan opleves rastløshed, ængstelighed, anspændthed, utilfredshed og dårligt humør.
Hvis du ikke bare savner ro indeni en gang imellem, men uroen er der hele tiden, kan det være svært at finde ud af, hvad der er galt. Du kan gå rundt med muskelspændinger og have problemer med at koncentrere dig om dagen og sove om natten, fordi du ikke kan finde ro. Det kan føles, som om du har stress, fordi symptomerne langt hen ad vejen ligner stress. Selvom din krop er stresset af den indre uro, skyldes den ikke aktuel overbelastning, som det typisk gør ved stress. Den uro, du oplever, går længere tilbage i tid.
Hvorfor har jeg konstant indre uro?
Mange mennesker med indre uro har levet med symptomerne siden barndommen. De har vænnet sig til at leve med et nervesystem, der konstant er i alarmberedskab. Når nervesystemet ikke finder ro, fører det til udmattelse.
Tankemylder, hvor man gruer sig for fremtiden og samtidig grubler meget over fortiden, fylder typisk også meget.
Tidligt i livet har du ikke fået den tryghed, som er så vigtig, for at vi trives. Du var nødt til at være ekstra opmærksom på dine omgivelser. Måske fordi dine forældre var unge og umodne i forhold til at tage sig af et barn, så deres adfærd var uforudsigelig. Måske har du haft forældre med et alkoholmisbrug, der gjorde dig utryg. Eller du er vokset op i en familie med psykisk sygdom. Når man hele tiden skal være på opmærksom på de andre i familien, lærer nervesystemet, at det skal ’være oppe at køre’ hele tiden.
Spørg dig selv, hvor langt tilbage, du kan huske, at du har haft det sådan? Højst sandsynligt har du levet med et overbelastet nervesystem det meste af dit liv – også som voksen.
Du er ikke alene
Omkring 40 procent af den voksne befolkning oplever forskellige grader af indre uro som følge af en utryg opvækst, dvs. hvor tilknytningen mellem forældre og barn er utryg. Eller sagt med andre ord: På et tidligt tidspunkt af dit liv, hvor dit nervesystem og din hjerne ikke var færdigudviklede, fik du ikke tilstrækkelig tryghed fra de personer, du var knyttet til, dvs. mor og far. I fagkredse kaldes det et tilknytningstraume.
Traumer kommer ikke kun af meget voldsomme oplevelser og af en barndom med omsorgssvigt på grund af psykisk sygdom, alkohol- eller stofmisbrug.
Traumer kan også komme af et følelsesmæssigt omsorgssvigt, hvor man ikke er blevet set og rummet som den person, man er. Man har måske været meget overladt til sig selv, eller man har været overbeskyttet eller kontrolleret af sine forældre. Typisk har man ikke lært at berolige sig selv, når man oplever stærke følelser. Man er i stedet blevet overladt til sig selv eller gjort forkert. Lavt selvværd hænger ofte sammen med indre uro.
Angst når roen mangler
Mange mennesker med konstant indre uro bekymrer sig meget om alt muligt. Indre uro og angst følges ofte ad. For at slippe for angsten, holder man sig beskæftiget, men det gør kun angsten værre. Måske kan du genkende følgende: Hvis du prøver at slappe af, mærker du stærkere, at du føler dig urolig og er angst. Det er dit nervesystem, der fortæller dig, at det er farligt at slappe af. Sådan var det, da du var barn, og hjernen har ikke forstået, at situationen er en anden nu.
For dulme ubehaget, drikker du måske lidt mere end, hvad godt er. Måske er du arbejdsnarkoman, eller du er hele tiden på de sociale medier. Måske binger du Netflix-serier. Men det tærer på dig i længden ikke at forholde dig til din indre uro.
Du risikerer at ende i en udmattelsessituation.
Måske vil du også læse om:
Hvordan finder jeg ro?
Det handler om at lære nervesystemet, at det er okay at slappe af, og at det ikke er farligt. Og så skal du lære, hvordan du beroliger dig selv, når du føler dig utryg eller har svært ved at håndtere dine følelser. Det kan en psykoterapeut eller en psykolog hjælpe dig med, ligesom vedkommende også kan hjælpe dig med at finde årsagen til din indre uro og arbejde med dit nervesystem.
10 veje til indre ro:
- Lær at meditere
- Dyrk yoga
- Øv dig i at nyde roen i naturen
- Lyt til afslappende musik
- Sørg for alenetid, hvor du ikke laver så meget.
- Tal med gode venner, som kan rumme dig, når du har behov for at finde ro
- Få professionel hjælp til at finde din indre ro
- Tag dig godt af din krop. Få fx massage og kropsbehandlinger.
- Lær at turde rumme dine følelser
- Vær tålmodig, for det tager tid at lære, hvordan du selv skaber indre ro.
Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine råd! Ellers er du velkommen til at kontakte mig.
De bedste hilsner
Annette Aggerbeck, exam. psykoterapeut