brug for alenetid i parforholdet?

Særligt sensitive i parforhold: Har du brug for mere alenetid?

En af udfordringer for par, hvor den ene er særligt sensitiv, er, at det er forskelligt, hvor meget der skal til, før de kommer i høj arousal. Lidt forenklet forklaret, kan man sige, arousal er udtryk for, hvor vågen og klar hjernen er til at modtage sanseindtryk. Hvis hjernen har en høj arousal, er det svært at koncentrere sig og fungere, fordi det kognitive tempo i hjernen er for højt.

Som særligt sensitiv kommer din hjerne hurtigere i høj arousal end hos din mindre sensitive partner. Høj arousal betyder, at du kan virke irritabel, eksplodere i vrede, føle dig nedtrykt, have svært ved at sove eller begynde at bekymre dig overdrevent.

Læs også om: Særligt sensitiv

Når du er oppe at køre (har høj arousal), har du brug for tid, hvor du ikke udsættes for så mange sanseindtryk. For så vil din hjernes arousal gå ned, og du vil falde til ro. Hvis du kender dig selv som særligt sensitiv, ved du, hvordan du skal sørge for ikke at blive overstimuleret. Det kan fx være ved ikke at have for mange ting i kalenderen, sørge for tilstrækkeligt med søvn og hvile samt motion.

Sensitive har ofte mindre behov for intimitet

Som sensitiv har du ofte behov for mere tid alene end din partner. Især efter en lang arbejdsdag kan du have større behov for at være alene end at besøge venner eller gå i biografen. Du har heller ikke brug for en romantisk middag på en overfyldt larmende restaurant. I stedet foretrækker du at være for dig selv, så du kan skærme dig for sanseindtryk.

Dit behov for intimitet er typisk mindre end din partners. Intimitet og sex får dig op at køre. Du har heller ikke brug for at ligge tæt sammenslynget, når du skal sove, og foretrækker måske endda at sove alene.

Din mindre sensitive partner kan føle sig afvist

Det kan give problemer, at I er forskellige, hvis ikke I kan anerkende og respektere hinandens forskelligheder. Din partner kan blive både skuffet og føle sig afvist, når du ikke vil lige så meget intimitet som han.

Det er vigtigt, at din partner ved, at din sensitivitet gør, at du har behov for mere ro og alenetid. Han skal forstå, at det ikke handler om, at du ikke vil ham, men at du har et nervesystem, der kommer hurtigere op at køre.

Måske kan du bruge nogle af disse forslag:

  • Tal sammen om, hvilke situationer i hverdagen, der gør det svært for jer som par. Forhold jer nysgerrigt til, hvordan jeres forskelle i sensitivitet har betydning for de situationer. Det er vigtigt, at I taler om det på en måde, så ingen af jer føler jer forkerte med jeres behov.
  • Indret jeres hverdag, så I begge får opfyldt noget af det, der er vigtigt for jer hver især. Husk at I begge skal få opfyldt jeres basale behov. Det er ikke meningen, at den ene skal gå så meget på kompromis, at hverdagen kun indrettes efter den anden af jer.
  • Se på det som en fordel, at den ene af jer er særligt sensitiv, og at den anden er mindre sensitiv, for på den måde kan I hjælpe hinanden til mere balance mellem aktivitet og hvile. I kan også støtte hinanden i at få det bedste frem i jeres forskellighed.

De bedste hilsner Annette Aggerbeck, exam. psykoterapeut

P.S. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for hjælp med at tackle udfordringer i dit parforhold som særligt sensitiv.

Læs også min artikel på Netdoktor: Er du særligt sensitiv?

Del

Få en enkel og billig hjemmeside lavet af Dit Online Visitkort