nøglen til at mærke dig selv

Bliv bedre til at mærke dig selv

Hvad betyder det, jeg oplever lige nu, for mig?

At kunne svare på dette spørgsmål kræver, at du kan mærke dig selv – det vil sige, at du er opmærksom på, hvad der sker i din krop, og at du er bevidst om dine følelser.

Det er vigtigt at kunne sætte ord på dine følelser for at forstå dig selv og kende dine behov. Ellers er det svært at passe på dig selv.  

Men alt for ofte er vi ikke bevidste om, hvad det, vi oplever, gør ved os følelsesmæssigt. Måske vil vi ubevidst ikke kendes ved følelserne, fordi vi føler os forkerte ved at føle, som vi gør. Vi skammer os. Derfor lukker vi ned. Vi vil ikke mærke os selv.

Men når vi ikke mærker os selv og får sat ord på vores følelser, får vi heller ikke den forståelse og støtte fra andre, som vi har behov for. Følelserne bliver ikke gennemlevet, men kommer til at påvirke vores selvopfattelse og måde at være i verden på.

Vi er nødt til at gennemleve følelserne

Er vi i god kontakt med vores følelser, kan vi gennemleve følelserne. Først da kan følelserne transformeres til andre og mere behagelige følelser. Ellers vil de blive ved med at ligge og lure under overfladen.

Et eksempel er, at du er blevet såret over en bemærkning og er ked af det. Du vil ikke mærke dig selv og kendes ved ked-af-det-heden, fordi du skammer dig over at blive såret og være ked af det. Men når du gennemlever følelsen af at være ked af det, ændres den måske til vrede, der får dig til at sige fra. Og måske transformeres følelsen af vrede til stolthed og glæde ved at have sat en grænse for, hvad du vil finde dig i.  

Du har det, som du har det

Mange mennesker bliver skræmt af deres følelser. Især når de er voldsomme og overvældende. Men hvis vi ikke vil kendes ved følelserne, forsvinder de ikke af sig selv. Følelser kan vokse sig større, når vi ikke vil mærke dem.

Måske kan det hjælpe dig at tænke på:

 • Der er det, der er.
 • Du har det, som du har det.
 • Du kan aldrig være forkert med dine følelser, uanset hvad du føler.
 • Følelser kommer og går.

Du bliver ikke ved med at være vred, og du bliver ikke ved med at være glad. Følelser er som bølgerne på et hav, de ændrer sig hele tiden.

Vend blikket indad – ellers er det svært at mærke dig selv

Vi er nødt til at bruge vores sprog, hvis vi vil have kontakt med andre mennesker. Men hvis vi kun bruger sproget, forbliver vi i vores egen overflade. Vi er også nødt til at vende opmærksomheden indad i samværet med andre mennesker. Hvis vi fx mærker uro under en samtale med et andet menneske og skal finde tilbage til os selv, er vi nødt til at tie stille. Det er pausen og tavsheden, der fører os indad mod en genoprettelse af vores følelsesmæssige ligevægt.

Vores sprog og tanker er tæt forbundne, men de fører os ikke indad og i kontakt med følelserne. Vi kommer ikke i dybden. Hvis vi ønsker en dybere forståelse af os selv, må vi have den emotionelle støj til at lægge sig. Det gør vi ved at mærke kroppen. Følelser viser sig i kroppen.

Næste gang du er i en samtale, så prøv at tjekke lidt ud af samtalen et øjeblik. Vær tavs, før opmærksomheden indad og læg mærke til, hvad der sker i din krop.

 • Hvad mærker du i kroppen?
 • Er den anspændt/afslappet…?
 • Hvad føler du?
 • Hvad gør samtalen ved dig?

Nu spørger du måske dig selv: Hvordan mærker jeg mig selv, når jeg ikke er vant til det?

Måske er du, som mange moderne mennesker, også et ’hovedmenneske’, der er god til at tænke og tale, men mindre trænet i at mærke, hvad der sker i dig. Hvis du ikke er vant til at mærke dig selv, kan det kræve lidt øvelse.

Prøv denne øvelse: Bliv bevidst om din krop

 • Sæt dig godt til rette på en stol med rank ryg og afslappet krop.
 • Luk øjnene. Mærk at kroppen støttes af stolen.
 • Læg mærke til dit åndedræt i nogle minutter. Lad det herefter passe sig selv.
 • Flyt derefter din opmærksomhed til dine fødder. Mærk at gulvet understøtter dine fodsåler. Mærk tæerne.
 • Før nu opmærksomheden langsomt op gennem fødderne til underbenene, lårene, dit sæde, din ryg, skuldre, arme, hænder.
 • Træk vejret dybt.
 • Flyt så din opmærksomhed til dit underliv og langsomt videre til din mave, bryst, hals og op over ansigtet til toppen af dit hoved.
 • Sid lidt nogle minutter og mærk hele kroppen.

Når du har lavet øvelsen, så spørg dig selv: Var der nogen steder, der påkaldte sig opmærksomhed? Steder med spændinger, andet… Hvordan har jeg det egentlig?

Skriveterapi er også en god vej til at mærke dig selv.

Måske vil du læse mere om Skriveterapi

Terapi kan også være hjælpsomt

Læs mere om Individuel terapi

De bedste hilsner Annette Aggerbeck, exam. psykoterapeut

Del

Få en enkel og billig hjemmeside lavet af Dit Online Visitkort