fbpx
Dagbogs-gruppe for pårørende


 

Dagbogs-gruppe for pårørende til demente og andre med kronisk sygdom

Det kan være opslidende at passe et familiemedlem med demens eller anden kronisk sygdom. Det er let at miste sig selv på grund af den store belastning. Som pårørende føler man sig typisk nødsaget til at tilsidesætte sine egne behov, og mange pårørende ender derfor med belastningsreaktioner som stress, depression, angst og forskellige fysiske sygdomme. Og det er ingen tjent med – heller ikke den demente. Så det er vigtigt at passe på sig selv som pårørende.

I denne gruppe kan du øge din evne i at tage godt vare på dig selv. Du får redskaber til at få størst muligt udbytte af en dagbog og indblik i, hvordan den kan hjælpe dig i din situation. I gruppen får du mulighed for at dele dine oplevelser med andre i samme situation og arbejde med det, der er svært, i et trygt rum. Det er dog helt op til dig, hvor åben du ønsker at være om dig selv.

Dagbogen kan gøre dig mere robust over for de udfordringer, du står overfor i hverdagen. Den kan gøre dig gladere, give dig mere overskud og forebygge psykisk og fysisk sygdom. Det viser masser af forskning.

 

Dagbogs-grupper for pårørende oprettes løbende.

Afholdes hos Aggerbeck Terapi i Hørsholm og andre steder i landet, blandt andet i samarbejde med Alzheimerforeningen.

 

Tilmelding:

Du kan tilmelde dig ved at sende en mail til lederen af gruppen Annette Aggerbeck her

Du er også velkommen til at kontakte Annette ved spørgsmål på mobil 41 62 42 32

 

Hvornår:

Gruppen mødes hver gang 2 timer. I alt 8 gange.

 

Kun 8 pladser i hver gruppe, så hvis du ved allerede nu, at du vil deltage, så skynd dig at tilmelde dig her

 

Læs også om dagbogsgrupper for pårørende her: Alzheimerforeningen

 

 

 

Det siger deltagere i dagbogs-grupper for pårørende:

“Det har været så godt at sidde der under Annettes nænsomme guidance i disse små fortættede oaser af ”stjålen” tid sammen med denne lille gruppe af ligestillede og der opleve den forløsning, der ligger i at skrive løs om alt det, der trænger sig på og fylder til bristepunktet.Jeg har der oplevet, hvordan skriveøvelserne og alt det, de sætter i gang af følelser og tanker om fortiden, den aktuelle situations kaotiske pligter og opgaver og ikke mindst sorg og bekymringer om fremtiden, har kunnet løse op for kropslige spændinger og befri bunden vejrtrækning og indkapslet gråd. Og det har vist sig, at skriveprocessen i sig selv og det den har lært os har kunnet hjælpe til at afdække sammenhænge, der før har været dunkle, har kunnet føre til nye indsigter og bidrage til løsninger og afklaring omkring vanskelige beslutninger i hverdagen som pårørende.”                                                 

– Kirsten, ægtefælle til dement

 

”Jeg var ikke tilfreds med udbyttet af psykolog, hvorimod dette forløb har været en stor hjælp og meget konstruktivt for mig i min situation. Vi er meget forskellige i gruppen, både hvad angår der, hvor vi er i vores fase og forløb, fælles er dog, at det er det menneske, vi elsker og værdsætter mest af alt, som vi på en måde har mistet. Fortroligheden og åbenheden med stor ærlighed og oprigtighed betyder alt. Jeg har brugt at skrive dagbog, når jeg var mest alene og ulykkelig, hvilket har været en uvurderlig hjælp for mig! Det har været et meget positive og udbytterigt forløb, som jeg kun kan anbefale på det varmeste.

– Annette, ægtefælle til mand med Lewy-body-demens (atypisk parkinsonisme)

 

”Jeg har haft stor glæde af at deltage i Annettes kursus i terapeutiske dagbogs-skrivning for pårørende. Da vi var et lille hold, blev der meget hurtigt en fortrolig og åben atmosfære. For mig var det værdifuldt, at Annette selv fra sit personlige liv har erfaring med Alzheimers sygdom på tæt hold. Hun brugte også sine kompetencer som terapeut, uden at det blev et terapeutisk forløb i den forstand. Der blev åbnet op for nye tanker i skrivningen, og jeg oplevede at få nye vinkler på tanker, som jeg har kæmpet med længe. Jeg satte også pris på, at det var frivilligt, om man ville dele det skrevne med resten af gruppen. Vi har fået øvelser og materiale med hjem, som jeg helt sikkert vil bruge fremadrettet. Jeg kan kun anbefale kurset.”

– Heidi, ægtefælle til mand med Alzheimers sygdom

 

”Skriveøvelserne har gjort mig fokuseret, og jeg kan bedre forholde mig til min mands situation, min relation til familie og venner og mit liv som pårørende og mig selv. Hold da op! Det har været så givtigt. Jeg er vokset i forhold til mig selv, og jeg har forstået ulejligheden af at give mig selv plads, og at jeg har meget at være taknemmelig for.”

– Lillan, ægtefælle til mand med Alzheimers sygdom

 

”Jeg kom med i dagbogs-gruppen i håb om at få lyst til at skrive igen. Nu er jeg blevet glad for at skrive. Jeg skriver lidt hver dag, mest om mit liv med min hustru. Skriveøvelserne har haft stor betydning for mig. De sætter fokus på hverdagen. Jeg noterer, hvad jeg lægger mærke til, ændringer, og det som virker godt. Det løser op og lindrer. At skrive dagbog i en gruppe med andre pårørende har gjort det lettere at finde sig selv. Gruppen har støttet mig hele vejen.”

– Ole, ægtefælle til kvinde med Alzheimers sygdom

 

”Jeg deltager ca. en gang om måneden i en selvhjælpsgruppe for pårørende til demente. Det giver mig noget, men at deltage i dagbogs-gruppen har hjulpet mig dybere i kontakt med de vanskelige følelser i forhold til min mors situation. Det at skrive i gruppesammenhæng og især at læse det højt efterfølgende, har været meget forløsende, og jeg er altid gået fra møderne mere rolig og fortrøstningsfuld, end da jeg kom. Det at arbejde i en gruppe med ’ligesindede’, som dagligt mærker på egen krop og sjæl, hvad det handler om, er trygt og godt – jeg behøver ikke forklare så meget, og jeg har følt mig tryg i gruppen. Det har været afgørende godt, at en terapeut, der selv personligt kender til problematikkerne, har styret gruppens samvær/arbejde.”

– Bente, datter til dement mor

 

Her fortæller Nina Harboe om sit udbytte af at skrive dagbog, efter at hendes mand fik diagnosen demens:Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Kontakt

Psykoterapeut Annette Aggerbeck  /  Hovedgaden 55 B, 2.sal  /  2970 Hørsholm /  Tlf. 4162 4232

 www.aggerbeck-terapi.dk   /  Mail: ann.agg@mail.dk