fbpx
Blog
Tør du være dig selv på godt og ondt?


selvværd

 

  • Siger du ting, du ikke mener?
  • Laver du om på dit udseende for at være vellidt?
  • Opfører du dig forskelligt, alt efter hvem du er sammen med?
  • Går du ofte på kompromis?

 

Hvis du kan genkende dig selv, så læs med og bliv klogere på dig selv.

Måske bilder du dig ind, at du er så optaget af at behage andre for at være høflig eller venlig. Men for mange mennesker handler det dybest set om noget helt andet – de gør det af frygt for ikke at blive accepteret.

Vi har brug for tilknytning

Vi mennesker har brug for hinanden, og vi har brug for at knytte os til hinanden. Derfor vil vi gøre alt for at sikre os, at vi er vellidte. Hvis ingen kan lide os, kan vi ikke knytte os til andre. Vores behov for tilknytning er medfødt og handler om overlevelse. Undersøgelser viser også, at det er sundt for os at have sociale relationer, og at det kan forlænge vores levetid at knytte os til andre mennesker.

Frygten for ikke at blive accepteret er så stærk, at den får os til at prøve at ændre udseende eller være, som vi tror, andre ønsker, for at høre til. Vores største skræk er at blive afvist.

Det er normalt at ville være vellidt, for sådan er vi indrettet fra naturens side. Så hvis du opdager, at du forsøger at behage andre, og det tilmed hæmmer dig i at være dig selv på godt og ondt, så vær overbærende med dig selv. Vær også tålmodig, hvis du opdager, at du har brug for at være mere dig selv og har svært ved det. Ofte har vi vænnet os til ikke at være tro mod os selv igennem så mange år, at det kan tage tid, og nogle gange kan det også kræve lidt terapeutisk hjælp at ændre mønstret.

Virkeligheden er ikke, som du tror

I virkeligheden fungerer verden ikke, som mange af os tror. Vi bliver ikke vellidte og får god tilknytning til andre af at lave om på os selv og gå på kompromis for at være vellidte.

Hvis vi ændrer mening, som vinden blæser og altid føjer andre, har andre svært ved at mærke os, og vide hvem vi egentlig er, og hvad vi står for. Vi bliver utydelige og får svært ved at knytte os til andre, ligesom de får svært ved at knytte sig til os.

Hvis vi derimod er autentiske, kan andre mærke os, og de, ved hvor de har os. Vi bliver tydelige i vores fremtoning og derfor også mere trygge at forholde sig til. Det betyder, at vi knytter stærkere bånd til andre og i højere grad føler, at vi hører til. Det vil desuden styrke vores selvværd at opleve, at andre accepterer os, præcis som vi er.

Afvisning er en del af livet

At du tør være ægte er selvfølgelig ingen garanti for, at du ikke vil opleve at blive afvist. Det er en del af livet. Nogle mennesker vil kunne lide dig, og andre bryder sig ikke om dig. Men hvis du oplever, at nogle forsvinder ud af dit liv, fordi du er dig selv på godt og ondt, vil du i stedet tiltrække mennesker, der kan lide dig, netop som du er. Og det er vel bedre at være vellidt for noget, du er, i stedet for noget, du lader, som om du er?! Det kræver lidt mod, men tænk hvis dem, du i forvejen kender, kommer til at synes endnu bedre om dig, fordi du er dig selv. Det er vel ikke så ringe endda?!

Øv dig i at give slip på, at alle skal kunne lide dig. Det vigtigste er, at du kan lide dig selv. Måske kan du i næste uge øve dig ved at tage de første små skridt på vejen til at at være dig selv. Tag fx noget tøj på, som du elsker, men som du frygter, andre ikke kan lide. Prøv at sige ”nej”, når du mener det, i stedet for altid at sige ”ja”. Sig din mening…

Med de bedste ønsker om en dejlig uge som den du er!

Annette

 

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online