fbpx
Blog
Sorg: Dagbogen kan hjælpe dig!


FullSizeRender[16]

Nogle mennesker sørger intensivt og kortvarigt, mens andre sørger stilfærdigt og længe. Forskning viser, at det er meget forskelligt fra menneske til menneske, hvordan sorg forløber. Der er ikke en rigtig eller en forkert måde at sørge på. Ligesom vi hele tiden bearbejder de ting, vi oplever, bearbejder vi også vores sorg. At sørge over tabet af et andet menneske foregår ubevidst som en del af vores livsproces. Da det at miste en, man holder af, er en livserfaring, ligesom alt andet vi har oplevet i livet, kan man ikke tale om at en sorg er færdig bearbejdet. Man kan stadig blive mindet om den, man har mistet, og blive berørt, selvom ens sorg er bearbejdet.

Problematisk sorg

Ofte vil det være nok at tale om sin sorg med de mennesker, der betyder noget for en. Nogle gange kan sorggrupper være en hjælp. Måske kan det føles nødvendigt at have professionelle samtaler for eksempel med en psykoterapeut, der kan støtte en i bearbejdningen. Især hvis der opstår problemer i forbindelse med sorgen, der er svære at håndtere på egen hånd, kan det være en god idé at søge professionel hjælp.

Har du svært ved at tale med andre?

Undersøgelser viser, at jo mere man snakker med andre om dødsfaldet og den man har mistet, desto færre helbredsproblemer får man. Hvis man derimod holder sine tanker og følelser for sig selv, kan man for eksempel få maveproblemer, lide af hovedpine eller søvnløshed. Det kan også betyde, at man grubler mere over dødsfaldet – måske så meget, at det er svært at tænke på noget som helst andet. Flere studier peger på, at manglende åbenhed omkring dødsfaldet fører til flere depressioner, mere angst og forskellige helbredsproblemer.

Brug dagbogen som støtte

Vi har forskellige behov, når det gælder bearbejdelse af vores sorg, og det er ikke er alle, der kan holde ud at arbejde aktivt med deres sorg. Men hvis du kan, vil jeg anbefale dig at skrive dagbog. Det kan nemlig hjælpe dig med at få klarhed i dine tanker og gøre dine følelser mindre intense. At skrive om din sorg vil hjælpe dig med at få bearbejdet din oplevelse af dødsfaldet og den omvæltning det er at miste et andet menneske, så du kan leve et godt liv fremover.

Hvis du har svært ved at betro dig til andre, hjælper det at skrive om dine inderste tanker og følelser i stedet. Uanset om du har nogen at betro dig til, så er dagbogen en stor støtte. Forskning viser, at sørgetiden hos mange mennesker bliver forkortet, når de skriver dagbog.

Jeg hjælper mine klienter med at bearbejde deres sorg, ikke blot gennem terapi, men også ved at give dem redskaber og øvelser, de kan bruge i deres personlige sorgproces.

Her kan du læse mere om skriveterapi: https://www.aggerbeck-terapi.dk/skriveterapi/

Tilbud hele oktober: Gå i terapi og få dagbogsøvelser, som er tilpasset netop dig og det, du ønsker at arbejde med.  Ved at bestille din første terapi time i oktober får du 800 kr. rabat.

Læs mere her: https://www.aggerbeck-terapi.dk/terapi-og-coaching/terapi/

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online