fbpx
Blog
Skal du være alene i julen?


IMG_4362

Nogle mennesker har en stor familie og meget at holde styr på, når det gælder jul, mens andre ikke aner, hvad de skal stille op med deres jul. Måske er du blevet skilt, og det er din eksmands tur til at være sammen med jeres børn i julen. Eller du har et vanskeligt forhold til din familie, som du har fravalgt. Og så skal du være alene i julen. Og det har du det ikke godt med. Men det behøver ikke være sådan!

Mange af os kan ikke fejre jul med en kæreste, ægtefælle, familie eller venner. Ensomhed er et stort problem for flere end 350.000 voksne danskere. I julen forstærkes følelsen af ensomhed, fordi vi typisk forbinder julen med fællesskab og sociale arrangementer. Så når man hører, hvad andre skal i julen, og man ikke selv har nogen planer, kan man føle sig ensom, og julen kan derfor være ekstra svær at komme igennem. Juleferien bliver ikke et kærkomment afbræk fra en travl hverdag, hvor man mangler tid, men en udfordring, fordi man nu har for meget tid uden arrangementer, fordi man er alene i julen.

Vær åben om at du skal være alene i julen

Hvis man skammer sig over ikke at skulle være sammen med nogen i juledagene, kan det betyde, at man ikke taler med andre om det. Man lader i stedet, som om alt er godt for at undgå at blive opfattet som anderledes og mærkelig. Men at skjule sandheden gør kun ondt værre. Man kommer til at føle sig endnu mere ensom, når man ikke kan fortælle andre, at man skal være alene i julen. Når andre ikke ved det, får de desuden ikke mulighed for at tilbyde deres selskab.

Så er der nogen, du kan betro dig til, og spørge om de har lyst til at lave noget sammen med dig i julen? Det kræver, at du tør udfordre dig selv, så vælg nogen at tale med, som du føler dig tryg ved.

Alene i julen men ikke ensom

At være alene juleaften er dog ikke ensbetydende med, at man er ensom. Når det kommer til stykket, har du måske ikke behov for de helt store arrangementer. Det vigtigste er, at du mærker efter og tør gøre det, der føles godt for dig. Man kan sagtens være alene juleaften og få en dejlig aften ud af det ved at forkæle sig med god mad og skabe hygge omkring sig selv.

Føler man sig ellers ikke ensom i hverdagen, men skal være alene juleaften, og synes det er underligt, så kan man arbejde med sig selv og sin måde at anskue det på. Begynd allerede nu at arbejde med dig selv ved for eksempel at glæde dig over det, du har, og øve dig i at sætte pris på de gode ting i dit liv, som du måske tager for givet i hverdagen. Du kan for eksempel skrive ned hver aften, hvad du er taknemmelig for. Det kan være en stor udfordring at tænke anderledes om sig selv og julen, men du vil opleve det som en gave, når du ikke ser på dig selv som et ensomt menneske, der må skamme sig over ikke at skulle noget juleaften.

Har du brug for at være sammen med andre?

Har du brug for at være sammen med andre juleaften uden at have planer, kan det alligevel sagtens lade sig gøre. Sidste jul tog Røde Kors initiativ til projektet ”Julevenner”, som går ud på at matche juleværter, der har plads til en ekstra gæst, med mennesker, der savner nogen at holde jul sammen med. Selvom det kan føles underligt at holde jul i et fremmed hjem, har initiativtagerne fået meget positive tilbagemeldinger – ikke kun om at det har været en hyggelig juleaften, men også om at man har fået nye venskaber. Måske er det også noget for dig? En anden mulighed er at gøre noget godt for andre juleaften som frivillig. Når du ser deres glæde over din indsats, vil du selv blive glad. Vælg for eksempel at blive besøgsven eller at hjælpe socialt udsatte. På nettet kan du få masser af ideer til at være noget for andre i julen og sørge for, at det bliver til hjerternes fest både for dig selv og andre.

Med de bedste ønsker om, at du må få en rigtig god jul, præcis som du har behov for!

Kærligst

Psykoterapeut Annette Aggerbeck

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online