fbpx
Blog
Savner du tid til dig selv?


Selvværd pleaser

Når vi har allermest brug for at slappe af og tage os af os selv, har vi oftest sværest ved at få skabt tid til det. Måske har vi haft en krævende dag på arbejde og har mest af alt brug for at smide os på sofaen med vores yndlings tv-serie, men så snart vi træder ind ad døren hjemme, er der lige en vask, der skal ordnes, et barn, der skal have hjælp med lektierne, eller en der skal hentes hos kammeraterne. Og så kommer madlavning, oprydning og tusinde andre ting, der lige skal ordnes. Måske er vi også nødt til at sende de jobmails, vi ikke nåede at få sendt, før vi gik fra arbejdet. Når vi endelig er færdige med dagens mange gøremål, er det ved at være sengetid. Og så er vi måske blevet så overtrætte, at vi ikke kan falde i søvn. Læs her om hvordan du får skabt tid til dig selv.

Forskning viser, at kvinder producerer flere stresshormoner, på vej hjem fra arbejde, hvorimod mænds produktion af stresshormoner falder. Mange kvinder forbinder det at komme hjem med at skifte fra en arbejdsplads til en anden, mens mænd oplever det som, at nu er arbejdsdagen slut. Hvorfor er det sådan, kan man spørge? Det er der mange årsager til. En forklaring er, at mange kvinder rent faktisk har dobbeltarbejde, fordi de tager sig af langt flere opgaver i hjemmet end mænd. En anden forklaring er mere psykologisk.

Vi kræver for meget af os selv

Mange af os kvinder stiller meget høje krav til sig selv. Vi skal være perfekte til alt for at føle os som en succes. Ingen må kunne sætte en finger på os. Måske er vi vokset op med forældre, der var ligeglade med, hvad vi havde behov for. Vi måtte tilpasse os deres behov. Hvis vi ville besøge en veninde, måtte vi cykle derhen – uanset om det regnede eller stormede. Havde vi lektier for, måtte vi klare os selv. Vi havde mange pligter – vi skulle cykle afsted efter den pakke smør, som mor havde glemt at købe, lave aftensmad til familien måske en til to dage om ugen, gøre rent på vores værelser og bære skraldet ud osv. Og gjorde vi ikke, som der blev sagt, blev vi sendt ind på værelset eller afstraffet på anden måde af strenge og kontrollerende forældre, der fik os til at føle os forkerte – også når der var noget, vi ville, som de ikke ville. De var måske også meget optagede af deres egne karrierer og derfor fraværende rent mentalt, så vi ikke fik så meget opmærksomhed.

Mange mennesker er vokset op i et koldt miljø uden så meget berøring og kærlighed og har lært, at de kun anerkendes, hvis de præsterer – og det, de gør, skal være perfekt, ellers falder hammeren!

Du forbinder kærlighed med servicering

En sådan opvækst kan føre til, at vi i hvert tilfælde ikke vil være som vores forældre, for vi ser ikke tilbage på deres behandling af os med glæde. Vi føler derimod, at det er gået ud over vores selvværd. I stedet går vi i den anden grøft – og det er vi ofte ikke bevidste om – vi bliver curling forældre. Så snart datteren vil besøge en veninde og det regner, tilbyder vi at køre hende, selvom der er kort vej, og hun lige så godt selv kunne cykle derhen med en regnjakke på. Vi sørger for hjemmebagte boller og afsætter flere timer til at hjælpe vores børn med lektielæsning, selv om de lige så godt kunne spise købebrød og klare en stor del af lektierne selv. Vi kører, henter og bringer fra og til skole, venner og fritidsaktiviteter og servicerer dagen lang.

Alt sammen gjort i kærlighed, men en dag, når børnene er blevet lidt ældre, tager de os for givet. Så kræver de at blive kørt, og de bliver sure, hvis vi ikke laver deres lektier for dem. De gider ikke hjælpe til og forlanger at blive vartet op. Og imens du har ladet det komme hertil, har du helt glemt dig selv. Du tror fejlagtigt, at kærlighed er lig servicering. Du har opdraget dine børn til at blive uselvstændige og pisket dig selv til at please dem og andre for enhver pris. For du forbinder kærlighed med at gøre, som andre forventer. Gør du ikke det, mister du kærlighed. Du har lavt selvværd.

Smertefuldt at erkende

Det kan være både svært og smertefuldt at erkende, at det er kommet så vidt, og at du i virkeligheden har gjort dine børn en bjørnetjeneste. Og så har vi ikke engang talt om, hvordan du behandler din mand. Han har det sikkert også meget behageligt og kan måske endda hygge sig med avisen, når han kommer hjem, mens du styrter rundt.

Kan du genkende dig selv i noget af denne beskrivelse? Så har du også lavt selvværd og er blevet en pleaser, der tilsidesætter dig selv og dine egne behov for at gøre andre tilfredse. Det kan kræve en hel del arbejde med dig selv at ændre adfærd, fordi det kan være et helt livs indgroede overbevisninger og vaner, der skal ændres. Men det kan lade sig gøre. Du kan komme derhen, hvor du rent faktisk kan smide dig på sofaen, når du har behov for det og lade familien klare sig selv – og med god samvittighed. Det betyder ikke, at du er en egoist, der ikke tager hensyn til andre, men derimod at du også tager dig af dig selv.

Jeg hjælper dig gerne med at se på dine mønstre, og hvad der ligger til grund for dem. Som psykoterapeut kan jeg hjælpe dig med at skaffe dig tid til dig selv – ikke kun til gavn for dig selv, men også for din familie, fordi du bliver mere behagelig at omgås, når du ikke er indebrændt over at skulle servicere andre uden at have energien til det.

Ring til 41624232 eller skriv til ann.agg@mail.dk for at bestille din første terapitime.

Med kærlig hilsen

Annette Aggerbeck

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online