fbpx
Blog
Sådan får du dit nytårsforsæt til at holde!


FullSizeRender

Så snart vi går ind i et nyt år lover vi højtideligt os selv, at vi vil tabe os i det nye år, spise sundere, dyrke mere motion, stresse mindre osv. Men 6 ud af 10 kan ikke holde, hvad de lover sig selv. Og det er synd, for hvis vi igen og igen skuffer os selv, påvirker det ikke kun vores gode humør, men det går på sigt også ud over selvværdet. Så det er vigtigt at gøre det, du sætter dig for. Og der er ingen grund til at give op eller lade være med at sætte dig mål for at undgå at skuffe dig selv. For du kan nemlig skrive dig i mål.

Nu hvor vi er gået ind i et nyt år, lover vi højtideligt os selv, at vi vil tabe os i det nye år, spise sundere, dyrke mere motion, stresse mindre osv.

 

 

Her er nogle af de mest populære nytårsforsætter:

  • Jeg vil leve sundere
  • Jeg vil tabe mig
  • Jeg vil dyrke mere motion
  • Jeg vil være mindre stresset
  • Jeg vil holde op med at ryge

 

HVAD ER DIT NYTÅRSFORSÆT?

 

 

Jeg kan lige så godt give op!

Undersøgelser viser, at 6 ud af 10 ikke kan holde deres nytårsforsæt. Og det er en skam. Når vi beslutter os for noget, men ikke kan holde det, vi lover os selv, kan vi komme til at opleve os selv som en fiasko. Hvis vi for eksempel beslutter os for at tabe de ekstra kilo, som har plaget os længe, så vil det opleves som et nederlag ikke at kunne gennemføre det.

Jo flere gange vi skuffer os selv ved ikke at holde de løfter, vi giver os selv, desto mere påvirker det vores selvværd negativt. Så det er vigtigt, at vi holder de gavnlige løfter, vi giver os selv.

”Når jeg alligevel ikke kan holde mit nytårsforsæt – hvorfor så overhovedet lave et?!”, tænker du måske opgivende. Men frygten for ikke at kunne holde dit nytårsforsæt behøver slet ikke afholde dig for at sætte dig et mål i form af et nytårsforsæt – for det kan nemlig sagtens lade sig gøre at komme i mål og dermed også styrke selvværdet.

 

 

Skriv om dit nytårsforsæt

Mit bedste råd til dig er at skrive om dit mål og om forløbet hele vejen, indtil du er i mål. Ved at skrive dagbog i forbindelse med dit nytårsforsæt, kan du nemlig både motivere dig selv og holde dig motiveret hele vejen i mål. Du får nye indsigter i dig selv ved at skrive om dine tanker og følelser i forbindelse med dit nytårsforsæt. Du får nemmere øje på dine uhensigtsmæssige vaner og mønstre, som forhindrer dig i at komme i mål, så du kan beslutte dig for at handle anderledes og mere hensigtsmæssigt.

 

 

Sæt dig er realistisk mål

Det gælder om at sætte sig et realistisk mål, som du kan måle på undervejs. Vil du for eksempel gerne tabe dig, så lav et helt konkret mål som eksempelvis: Jeg vil tabe mig 5 kilo inden 1. marts. Vil du tabe dig mere, så skriv det samlede antal kilo og del det op i kilo, fordelt på et antal måneder.

Skriv om hvad du vil gøre for at tabe dig – både når det gælder kost og motion. Hvad vil du spise, og hvordan vil du sørge for at få motion ind i hverdagen? Husk at selv små ændringer tæller i det store regnskab. Og husk at være realistisk – hvad kan lade sig gøre i din hverdag?

Skriv også om hvordan det vil føles for dig at være i mål, så du kan huske den gode følelse undervejs, når du oplever, at det er svært for dig.

 

 

Sådan kommer du i mål

Der er masser af forskning der viser, at det er særdeles hjælpsomt for os at skrive om det, vi ønsker at opnå og processen undervejs. Og du behøver ikke skrive lang tid hver dag – et kvarter er nok.

Hvis du for eksempel vil tabe dig, så skriv både om, hvad du spiser og drikker samt hvor meget du motionerer. Skriv også om, hvad du tænker og føler undervejs, for det vil hjælpe dig til at få øje på, hvorfor du tager på i vægt. Nogle gange falder vi i og går amok i mad, som vi havde besluttet os for ikke at spise, og så er det let at give op. Men når du læser i din dagbog og kan se, at du rent faktisk har formået at gøre det, du har sat dig for de fleste dage, så er det lettere at forblive motiveret.

Forskning viser, at de, der skriver dagbog i forbindelse med deres vægttab, taber sig dobbelt så meget som dem, der ikke skriver om deres vægttab. Og de opnår tilmed mere varige vægttab!

 

 

Skriv også ved stress, arbejdsløshed, søvnproblemer…

Uanset om du beslutter dig for vægttab eller andre nytårsforsætter, så hjælper dagbogen dig i mål. Det gælder også forsætter som at ville være mindre stresset, at opleve større glæde i hverdagen, bekymre sig mindre, sove bedre, få sit ønskejob, klare sig bedre i skolen…

Hvis du, efter at have læst om hvor virksomt det er at skrive dagbog i forbindelse med nytårsforsætter, har brug for hjælp til at arbejde med dig selv, kan du gå i terapi og få skriveøvelser, som du kan bruge til at arbejde med dig selv mellem sessionerne.

Lige nu kan du få bogen, der viser dig, hvordan du kan skrive dagbog for at komme i mål med det, der er vigtigt for dig. I bogen finder du også kapitler med anvisninger på, hvordan du opnår et varigt vægttab, mindre stress eller et styrket selvværd.

 

 

Du får min bog ”Skriveterapi – din guide til personlig vækst” gratis (værdi 250 kr.) ved at bestille din første terapitime før 31. januar 2016. Skriv til ann.agg@mail.dk med overskriften ”Terapi med bog”.

 

 

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online