fbpx
Blog
Perfektionisme: Har du været til mundtlig eksamen?


perfektionisme

Hvis ja: Er du så tilfreds med den karakter, du fik? Det er du næppe, hvis du er perfektionist. For perfektionister har en oplevelse af, at de aldrig gør det godt nok – også selvom de får 12. Måske har du det også sådan. Læs om, hvordan du kan øve dig i ikke at stille så urealistisk høje krav til dig selv.

Du føler, at du altid kan gøre det bedre. Til eksamen kunne du have sagt mere, du sagde noget forkert eller du fik slet ikke vist, hvor meget du egentlig kan. Når man er perfektionist, er man hele tiden på overarbejde.

Du er aldrig tilfreds med dig selv, når du stræber efter at gøre alting perfekt. For hvornår bliver din indsats perfekt? Du kan altid gøre mere, end du gjorde. Gøre det lidt bedre. Det er skruen uden ende.

 

Hvad gør du med din utilfredshed?

Hvis du har kæmpet hårdt og måske ikke har fået den karakter, du stilede efter, så forsøg at sige til dig selv, at du gjorde det så godt, du kunne, og at du jo ikke har kontrol over, hvordan din lærer og censor reagerer. Der kommer ikke noget godt ud af at bebrejde dig selv. Det får du det bare dårligt af.

Spørg dig selv:

Hvorfor er det så vigtigt for mig at være perfekt?

Hvad vil der ske, hvis jeg slækker lidt på de høje krav, jeg stiller til mig selv?

Ofte vil du opdage, at du ikke behøver at anstrenge dig helt så meget. Og ofte vil du også opdage, at du faktisk klarer dig bedre, når du ikke kæmper helt så hårdt for at være perfekt.

Anerkend dig selv, for at du har gjort dig umage. Det er vigtigt at gøre sig umage, hvis man gerne vil opnå noget.

Lad ikke dit liv styre af perfektionisme

Hvis du lader dig styre af perfektionisme, kan du ende med at slide for meget på dig selv. Du kan få psykiske problemer som stress, angst, tvangstanker og depression, hvis du presser dig selv alt for meget i lang tid. Eksamensangst hænger også sammen med perfektionisme.

Det er en god idé at arbejde med dig selv for at øve dig i at slække lidt på de ekstremt høje krav, du stiller til dig selv. Det handler i høj grad om at få en følelse af, at du er god nok og dejlig at være sammen med, præcis som du er. Og at du ikke behøver at præstere hele tiden for at være vellidt. Du vil få meget ud af at arbejde med dit selvværd. Hvis det er for svært på egen hånd at arbejde med din perfektionisme, er du velkommen i terapi.

Eksamen skal være en god oplevelse – både før og efter at du har været til eksamen!

Mange hilsner

Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online