fbpx
Blog
Når nuet ødelægges af ubehagelige følelser


ubehagelige følelser

Flygter du fra ubehagelige følelser, eller drukner du i ubehagelige følelser?

Vi har alle ubehagelige minder, vi gerne ville have undværet. Nogle gange kan vi komme til at hænge så meget fast i fortiden, at vi ikke kan glæde os i nutiden. Her får du en af forklaringerne på, hvorfor du kan hænge fast i triste minder.

Flygter du fra ubehagelige følelser eller drukner du i dem?

Ubehagelige og triste minder kan påvirke os så meget, at vi har svært ved at finde glæden i nuet.

En forklaring på, at man kan komme til at sidde fast i fortidens smertelige oplevelser er, at man ikke har fået gennemlevet de følelser, der var forbundet med hændelserne. Manglende viden om følelsers psykologi kan gøre det svært at lade følelserne komme til udtryk. Man tillader sig for eksempel ikke at sørge efter et tab. Eller give udtryk for vrede, når man føler sine grænser overskredet. Vi kan i vores uvidenhed være bange for at blive styret af stærke følelser og have svært ved at rumme dem. Men vi er ikke vores følelser, og de behøver slet ikke styre os. Følelser er noget, vi har, og de kommer og går, når vi tillader dem at være der. Når vi derimod forsøger at fortrænge dem, stivner vi og har ikke mulighed for at give slip og komme videre.

Når du drukner i ubehagelige følelser

Nogle gange kan vi i stedet for at fortrænge vores følelser, holde så meget fast i dem, at de også hindrer os i at komme godt videre i vores liv. Er man for eksempel blevet skilt, kan man holde fast i vreden. Vrede giver os mulighed for at afreagere og bebrejde andre, og dermed får vi sorgen lidt på afstand. Som regel er der også en sorg ved at blive skilt. Eller ved at opleve en uretfærdig fyring. Eller ikke at have haft den mor i barndommen, som vi kunne have ønsket os. Tab er forbundet med sorg. Men det kan virke skræmmende at give sorgen frit løb. Vi kan være bange for at bryde sammen, hvis vi tillader den. Vi har en iboende trang til at undgå smerte, så hvis noget er smertefuldt, flygter vi mere eller mindre bevidst fra det. Men vi kan ikke flygte fra vores følelser. Når vi ikke tillader os at mærke sorgen over et tab, kan vi udvikle en tristhed/melankoli, der løber som en rød tråd gennem hverdagen med risiko for at ende i en depressiv tilstand.

Jeg har ofte klienter i terapi, der ikke tør mærke følelser forbundet med hændelser i fortiden, og klienter der hænger fast i ubehagelige følelser og har svært ved at komme videre. Kontakt mig, hvis du ønsker, at jeg støtter dig empatisk til at hjælpe dig selv med at slippe fortiden og komme videre med større glæde og tilfredshed. Skriv til psykoterapeut Annette Aggerbeck for at bestille tid. Læs mere om terapi her

Læs også artiklen om at flygte fra fortidens smerte i ugebladet SØNDAG her

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online