fbpx
Blog
Min mor er anstrengende! Om mor og datter forhold


Når mor og datter forhold er svære

 mor og datter forhold

Der er en grund til, at netop mor og datter forhold kan være mere komplicerede end andre forhold. Her kan du læse om hvorfor. Læs også om min klient, der følte sig tyranniseret af sin mors daglige telefonopkald og forventninger.

 

En klient i starten af 40’erne opsøger mig for terapi, fordi hun har problemer med sit mor og datter forhold.

Klienten fortæller:

”Min mor tyranniserer mig ved at ringe til mig hver dag. Som regel har hun ikke noget på hjerte. Jeg tror, at hun keder sig, og så skal jeg underholde hende. Det irriterer mig voldsomt. Når jeg siger til hende, at jeg ikke har tid til at tale med hende, beklager hun sig over sit liv. Jeg har forsøgt at sige, at vi ikke behøver tale sammen hver dag. Det forstår hun ikke, for hun har selv haft et mor og datter forhold til sin egen mor, hvor de talte sammen hver dag. Og så er det sådan, det skal være i hendes verden.

Min mor kan være meget gavmild og giver mig ofte pengegaver. Men hun har altid en bagtanke. Hun forventer, at jeg gør noget til gengæld. Det kan være at tage på en rejse med hende, hvor hun så bestemmer det hele. Eller hun vil bruge mig som sin terapeut og tale om alle sine problemer, selvom jeg jo ikke er terapeut. Hun fylder alt for meget i mit liv, og hvis jeg forsøger at sige fra, bliver hun fornærmet og spiller offer. Og jeg kan jo også godt se, at hun er gammel og nok også ensom, fordi hun bor alene, så jeg vil jo gerne være der for hende. Det skylder jeg hende, hun er trods alt min mor.

Hvad skal jeg gøre? Jeg er ved at være træt af at skulle tage så meget hensyn til hende og leve op til hendes forventninger. Uanset hvad jeg gør, er det aldrig godt nok i hendes øjne. Jeg er også træt af hendes stikpiller. Hun siger ofte ikke ligeud, hvis hun er utilfreds med mig, men kommer med sårende bemærkninger. Jeg ville ønske, at vi havde et bedre mor og datter forhold.”

 

Min klients fortælling om sit forhold er langt fra enestående. Jeg har gennem tiden haft en hel del klienter, der synes, at deres mor og datter forhold er alt for vanskeligt og konfliktfyldt. Og det er der en grund til.

 

Derfor er mor og datter forhold ofte problemfyldte

Uanset livsfase kan forholdet mellem mor og datter være vanskeligt. Det kan der være mange grunde til. Når det især er mor og datter forhold, der kan være svære, er en forklaring, at vores første dybe relation i livet er den, vi har til vores mor.

I din første levetid var du dybt afhængig af din mor for at kunne overleve. Og din mor kunne heller ikke leve uden dig. I levede i symbiose, så du kunne få en tryg tilknytning.

Som noget helt naturligt skal datteren vokse op og blive selvstændig. Hun bliver efterhånden mindre og mindre afhængig af sin mor og omvendt. Men i nogle mor og datter forhold kan moren ikke give slip og lade datteren få lov til at skabe sit eget liv. Hun holder fast for længe, og den psykiske adskillelse indtræffer ikke. Moren er omklamrende. Sådan var det for min klients vedkommende. Vi arbejdede med at få en psykisk adskillelse til at ske på en måde, der var god for datteren. Hun begyndte at få øje på de mønstre, der udspillede sig i kontakten mellem dem, fik redskaber til at forholde sig til moren på en mere konstruktiv måde. Hun lærte at sætte grænser – og ikke mindst stå fast på sine grænser. For det var et generelt problem for min klient, at hun gled af, når hun mødte modstand i stedet for at stå fast. Undervejs i terapien gav jeg min klient skræddersyede skriveøvelser, som hjælp hende videre i processen med at skabe det forhold til sin mor, som hun så inderligt ønskede. Det, at hun skrev mellem de gange hun kom hos mig, gjorde, at hun ikke så let faldt tilbage i gamle mønstre undervejs.

 

Stærke følelser i mor og datter forholdet

Det er helt naturligt, at vi oplever stærkere følelser, jo tættere forbundne vi er med andre mennesker. I mor og datter relationen er det helt almindeligt, at vrede, skyld og skam kan komme til at fylde. Det kan være svært at tale om jeres forhold, fordi I kan komme til at ribbe op i smertefulde følelser fra tidligere i livet. De stærke følelser, som hurtigt kommer i spil, kan let føre til misforståelser og konflikter, der bare gør ondt værre.

  • Har du brug for at finde ud af, hvordan du skal håndtere dit mor og datter forhold?
  • Ønsker du at kunne sige fra over for din mor uden at få dårlig samvittighed?
  • Har du brug for at finde ud af, hvordan du kan få din mor til at respektere dig?
  • Vil du have effektive redskaber, du selv kan bruge?

Så kontakt mig på telefon 41 62 42 32/ann.agg@mail.dk

Eller bestil selv nemt og hurtigt en terapitid her

 

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online