fbpx
Blog
Føler du dig meget ensom, også sammen med andre?


meget ensom

Meget ensom blandt andre mennesker

Frygten for at blive ensom kan få os til at forsøge at gøre alle tilpas, for at de skal kunne lide os og ville være sammen med os. Det kan betyde, at vi ikke selv bestemmer over vores eget liv, men lader andre afgøre, hvad vi gør og synes. Vi kan ende med at føle os udnyttede. At føle sig meget ensom er et af de største problemer i mange menneskers liv og forvolder stor følelsesmæssig smerte. At være sammen med andre mennesker er ikke en garanti for at undgå ensomhed.

Måske har du også prøvet at være sammen med andre og alligevel føle dig meget ensom. Vi kan fx være sammen med en gruppe og føle os udenfor. Den ensomhedsfølelse, som vi kan have i samværet med andre, kan især opstå hvis vi ikke mærker en god kontakt, eller hvis vi bliver misforstået. Vi har alle et behov for at føle os forstået. Når vi ikke bliver det, kan vi føle os meget ensomme. Det er også derfor, at det føles så dejligt, når andre lytter til vores smerte, og viser at de forstår os uden straks at ville fikse vores problemer.

 

At være alene er ikke det samme som at være ensom

Hvis du kan lide dit eget selskab, kan du også nyde at være alene. Ensomhed kan være en følge af ikke at kunne lide sig selv snarere end ikke at have mennesker omkring sig. Vi bruger ofte mere tid på at tage hensyn til andre og forsøge at gøre dem tilfredse for ikke at blive afvist, end vi bruger på at danne gode og dybe relationer.

Det kan være vores frygt for misbilligelse og forkastelse, der gør os ensomme. Vi kan være så bange for at blive såret, at vi ikke inviterer andre til at lære os at kende, som vi er. Vi prøver at beskytte os selv mod at opleve følelsesmæssig smerte. Nogle mennesker isolerer sig for at undgå at blive såret. De bliver ensomme, fordi de ikke tør involvere sig i andre. Måske har de problemer med at vise andre tillid, er bange for at andre vil dømme og kritisere dem eller afsløre deres hemmeligheder.

 

Du behøver ikke føle dig meget ensom

I stedet for at ønske, at tingene var anderledes end de er, så gør i stedet hvad du kan for at ændre det, der ikke fungerer for dig. Tillad dig at mærke din ensomhed, anerkend at det er sådan, du har det – og beslut dig så for at gøre noget ved det. Øv dig i at trives i eget selskab. Lad være med at flygte ud af dit hjem, men prøv at blive hjemme og hyg om dig selv.

Vælg også andre til, for vi er alle sociale væsener og mistrives, hvis vi isolerer os. Andre skal være et positivt tilvalg til at du også trives i eget selskab. Læg din fortid bag dig, hvis du har mistet tilliden til andre mennesker. Start på en frisk. Vær nysgerrig. Få nye erfaringer, der er gode for dig. Find håbet og tilliden til, at andre vil dig og behandler dig ordenligt. Øv dig i at vise dig selv, som du er.

Savner du at omgås mennesker, så kan du finde venindeklubber på nettet eller melde dig som frivillig, fx som besøgsven. Vær noget for andre, der føler sig ensomme.

Husk at vi alle kan være sammen med andre mennesker, hvis vi vil.

Er det for svært for dig at gøre noget ved din følelse af ensomhed på egen hånd, støtter jeg dig i at finde ind til den du er og stå ved dig selv, så du både trives i eget selskab og i andres selskab.

Bestil tid online

De kærligste hilsner

Annette Aggerbeck

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online