fbpx
Blog
Angst: Lyt til din angst – den har et vigtigt budskab!


angstVi bryder os ikke om angst. Vi vil helst have den til at gå væk, men det fører bare til endnu mere angst. Angsten forsøger nemlig at fortælle os noget, så hvis vi tør være med den, kan vi i stedet bruge den som en ressource.

De fleste af os har oplevet den ubehagelige følelse, som angst er. Vi fortæller os selv, at der ikke er noget at være bange for, men det hjælper ikke. Angst findes i mange udgaver, og der er en flydende overgang mellem almindelig angst og egentlige angstlidelser. Det er helt normalt, at vi oplever angst, hver gang vi befinder os i en ny situation. Vi mærker den kropsligt, ved at vi for eksempel spænder op og får hjertebanken. De kropslige signaler er ikke nødvendigvis så stærke, for erfaringen lærer os, at de fleste situationer og fremtidsscenarier er ufarlige. Så når vi opdager, at der ikke er fare på færde, holde vi op med at være bange.

 

Men i nogle tilfælde bliver vores alarmberedskab overaktivt, så vi bliver angste og måske også får angstanfald, uden at der er konkret fare på færde. Angsten får lov at dominere og begrænser os i hverdagen, så den går hen og bliver et problem for os. Når man sidder fast i angsten, har man tunnelsyn og kan ikke se, at der også er andre følelser end angst og andre livsperspektiver.

Advarer os

Angst er en af vores grundfølelser, ligesom glæde, vrede, sorg og kærlighed. Vi kan ikke lade være med at kunne blive angst, fordi angsten er en medfødt evne.  En af angstens funktioner er at hjælpe os, når der er fare på færde, så vi kan redde os selv fra faren. En anden funktion er at angsten er til for at advare os om alt det, der kan true vores mentale liv. Så selvom det føles ubehageligt, når vi gribes af angst, er angsten der af en grund.

 

Angsten er din ven

Selvom det ikke føles sådan, når du mærker angstens ubehagelige greb i dig, er angsten er en ressource, fordi den har et vigtigt budskab. Den gør dig opmærksom på, at der er noget, du vil, og at der er noget, du ikke vil. Angsten fortæller os dog især om det, vi ikke vil.

Hvis du for eksempel føler dig opgivet og depressiv, kan angsten forstærkes og give sig udtryk i angstanfald eller i massive bekymringer, hvor du tygger drøv på dine bekymringer. Angst forsøger på den måde at råbe dig op, så du kommer ud af den fastlåste tilstand.

Angsten er på samme tid problemet og løsningen. Derfor er det vigtigt, at du tør lytte til din angst i stedet for straks at ville have den til at gå væk. Det handler om at tage dig selv og dine behov alvorligt, så du kan udfolde dit livspotentiale.

 

Hvad vil din angst fortælle dig?

 

Det er vigtigt, at du ikke går med din angst alene, for det kan forværre angsten. Vælg at tale med en, du føler dig tryg ved – en ven, et familiemedlem eller en anden, som du ved, ikke vil affeje eller sygeliggøre det, du oplever, men som kan være med til at anerkende, at det er lidelsesfyldt for dig. Det behøver ikke være en terapeut, men en, som du har grund til at have tillid til. Det kan ofte være svært at få øje på, hvad angsten forsøger at fortælle os, og alene af den grund kan det hjælpe at tale med andre om den. Man kan nemmere få øje på, hvad det handler om ved at sætte ord på. Skriv også gerne om det.

Det kan dog være nødvendigt at søge hjælp hos en psykoterapeut eller en psykolog, hvis du ikke oplever, at det hjælper at tale med dem, du kender om det.

 
Du kan bestille tid her
 
 
Få mere info om terapi her
 
 
Læs også artiklen 7 tips til at lære at tackle din frygt
 

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online