fbpx
Blog
Lider du af julestress? Så hold op med at please andre


julestress

Det er ikke din opgave at gøre alle tilpas! Sådan undgår du julestress

“Jeg glæder mig til december er overstået” Sådan siger mange, der synes, at julen er en stressende tid. Er du også en af dem, der får julestress, fordi du er mere optaget af, hvad andre forventer, end hvad du selv kan overskue, så læs med.

 

Føler du dig overbelastet i julen, kan det hænge sammen med, at du vil stille alle tilfredse. At det er vigtigt for dig, at julen er en hyggelig tid for alle dem, du holder af. Men når du lader din hjertevarme tilgang til andre overrule dine egne behov, er det ikke sundt for dig, fordi du dræner dig selv for energi. Du har måske svært ved at sove, problemer med at koncentrere dig om noget i længere tid ad gangen, er plaget af tankemylder, har hjertebanken osv. Med andre ord: Du har symptomer på julestress. Typisk er det dog ikke kun i julen, at du gaber over for meget. Du tager også for meget hensyn til andre i din hverdag. Når juletiden så kommer, er læsset ved at tippe, fordi der ofte er så mange forventninger til, hvordan julen skal være.

Men hvis forventninger er det egentlig, du forsøger at leve op til?

Er det andres forventninger, eller det, du tror, andre forventer?

Hvis du vil din julestress til livs, så reflekter over det. Skriv gerne om det, for når du skriver, får du en distance til dine tanker og følelser, der gør det lettere at se klart. Du får desuden givet udtryk for dine følelser, og det er vigtigt for dit helbred.

Nogle gange tror vi, at andre forventer noget af os, som de i virkeligheden ikke gør. Og så kan det jo være helt fjollet at bruge dyrebar energi på at gøre noget, vi ikke har lyst til. Et eksempel kan være, at du bager brunkager hvert år til familien, men at de i virkeligheden ikke nænner at fortælle dig, at de slet ikke bryder sig om brunkager. Hvorfor så bage dem, med mindre du selv sætter pris på brunkager?! Skulle det vise sig, at andre forventer, at du bager, så er det stadig dit valg, om du vil finde kagerullen frem. Har du rent faktisk overskud til det? Hvad vil det give dig at bage? Hvad vil der ske, hvis du dropper bagningen og køber kagerne i stedet for?

Hvis du er pleaser, er første skridt at blive bevidst om, hvorfor du gør ting, du ikke har overskud eller lyst til. Hvis du på den baggrund alligevel vælger at gøre de andre tilfredse, så er det et bevidst valg. Det betyder, at du ikke er et offer for andres forventninger, men at du selv tager aktivt ansvar, når du gør noget for andre. Det gør en stor forskel.

Samtidig er det vigtigt at anerkende dig selv, for at du har et varmt hjerte i stedet for at klandre dig selv, at du er en pleaser. Du har sikkert været en pleaser i det meste af dit liv, så det kan kræve en del arbejde med dig selv – ofte også terapi – at komme dine usunde mønstre til livs. Så vær tålmodig og empatisk over for dig selv.

 

Brug julen som dit træningsrum

Julen er perfekt til at øve sig i at give slip på de mange krav, du stiller til dig selv. Øv dig i at læne dig lidt mere tilbage, og se hvad der sker. Husk at hvis julen skal være en glædelig tid, så skal du også være glad. Og det er du ikke, når du udmatter dig selv. Lad denne jul blive julen, hvor du fokuserer på nydelse og glæde. Hvor du lader dit hjem være lidt mere støvet og småkagerne være købt.

Hvordan kan du hjælpe dig selv til mest mulig glæde?

Skriv om det, så du kan læse det igen og igen. Det vil holde dig på sporet af en dejlig jul og mindre julestress.

Læs også om hvordan du undgår konflikter i julen: En god jul med familien

Jeg håber, at du får en rigtig dejlig tid her op til jul!

De kærligste julehilser

Annette Aggerbeck

Har du brug for terapi så kontakt mig på ann.agg@mail.dk eller tlf. 4162 4232. Jeg tilbyder en unik løsning, hvor du får samtaleterapi og skræddersyede skriveøvelser med hjem.

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online