fbpx
Blog
Ensomhed: Kærlighed er ikke en byttehandel


ensomhed

Moden kærlighed er at elske – ikke at blive elsket. Kærlighed er en aktiv handling, ved at du elsker. Det har en belønning i sig selv at elske, blandt andet ved at man føler sig godt tilpas og beriget. At føle kærlighed til andre er desuden et værn imod at føle sig eksistentielt isoleret. Denne blog handler om vores relationer til andre mennesker, om ensomhed, at føle sig umulig at holde af – og ikke mindst om kærlighed.

Plages du af ensomhed?

Jeg har af og til klienter, der starter i terapi, fordi de føler sig ensomme og uelskede. De tror, at de er umulige af holde af. Sammen undersøger vi i terapien, hvad ensomheden handler om, for ensomhed kan, som jeg skrev om i bloggen ‘Har du forladt dig selv?’, handle om flere ting. Jeg gav her udtryk for, at terapeuter tit forveksler de forskellige former for ensomhed med det resultat, at klienten ikke føler sig forstået, og at det kan bidrage til, at klienten føler sig endnu mere ensom. Det er derfor essentielt sammen med klienten at få undersøgt, hvilken form for ensomhed, det drejer sig om – også selvom de tre typer ensomhed ligner hinanden, fordi de kan føles på samme måde.

 

De 3 former for ensomhed:

 

  1. Vi kan føle os ensomme i forhold til andre mennesker.
  2. Vi kan føle os ensomme i forhold til os selv.
  3. Vi kan opleve en eksistentiel form for ensomhed.

 

I bloggen ‘Har du forladt dig selv?’ så jeg på, hvordan vi kan føle os ensomme i forhold til os selv. I denne blog handler det om den ensomhed, vi kan føle i forhold til andre mennesker.

 

Når vi ikke føler os elskede og umulige at holde af, føler vi os ensomme i forhold til andre mennesker. At føle sig uelsket er at føle, at man mangler andres kærlighed. Sammen med klienten, der føler sig ensom af den grund, undersøger jeg klientens forhold til kærligheden, for vi opfatter kærlighed forskelligt, alt efter hvad vi har af erfaringer med den.

 

Jeg har mødt kvinder og mænd, der var overbeviste om, at andre ikke kunne elske dem, men når det kom til stykket, handlede det om, at de ikke selv så sig i stand til at elske andre. Ved at give kærlighed til et andet menneske, kan vi ikke undgå at vække noget i den, vi giver kærlighed til. Den kærlighed vi giver andre, gives således tilbage til os selv. Eller sagt med andre ord: Kærlighed er at blive elsket, fordi man elsker. Når vi viser andre vores kærlighed, viser vi dem også vores respekt, empati, anerkendelse og engagement. Og så gør vi det lettere for dem at elske os. Når vi af forskellige årsager ikke føler os i stand til at vise andre kærlighed, gør vi det sværere for andre at vise os kærlighed. Vi får dermed bekræftet vores overbevisning om, at andre ikke kan elske os. Og sådan kan en ond cirkel opstå.

 

Mange mennesker tror, at kærlighed skal findes uden for dem selv – at kærlighed er noget man gør sig fortjent til ved at modtage, tage eller bytte. Men sådan er det ikke, for kærlighed handler om at give.

 

Kærlighed er ikke en byttehandel

 

Moden kærlighed er at elske – ikke at blive elsket. Kærlighed er en aktiv handling, ved at du elsker. Det har en belønning i sig selv at elske, blandt andet ved at man føler sig godt tilpas og beriget. At føle kærlighed til andre er desuden et værn imod at føle sig eksistentielt isoleret. Den eksistentielle ensomhed kan du læse om i min næste blog.

LÆS OGSÅ Eksperten: Vi må ikke isolere os, når vi bliver alene

Hvis du har et ønske om at arbejde med dig selv og dit forhold til andre mennesker, støtter jeg dig gerne i terapi, der foregår i et trygt rum.

Terapeutiske skriveøvelser er også et effektivt værktøj. Ved at skrive om dine inderste tanker og følelser kan du få øje på ting ved dig selv, som du ikke er bevidst om. Du kan lære dig selv bedre at kende. Der findes også skriveterapeutiske øvelser, der sætter dig i stand til at få styr på bekymringer, bedre kunne mærke dine følelser og behov, så du kan støtte dig selv bedst muligt.

 

Ny workshop starter 6. september 2018 med et forløb på 5 gange, hvor vi især fokuserer på skriveøvelser, der baner vejen til større overskud i hverdagen og øget selvomsorg. Ved at tilmelde dig før 1. august, får du 700 kr. i rabat. Men skynd dig, for der er kun få pladser, så hvis du vil sikre dig en plads, så tilmeld dig i dag

 

LÆS MERE

 

TILMELD MIG WORKSHOPPEN RO, BALANCE OG GLÆDE

Husk at skrive workshop 6. 9.18 ved tilmelding

 

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online