fbpx
Blog
Hvorfor er jeg så træt hele tiden?


cat-1496059_1280

Har du en periode, hvor du føler dig nærmest grædefærdig af træthed? Og hvor det ikke handler om, at vinteren er lang, mørk og kold, eller at du er syg eller har sovet for lidt. Hvad handler det så om? Der er som regel en forklaring. Måske har du bare ikke selv fået øje på den. Det handler denne blog om.

Nogle gange er vi ikke klar over, hvor meget vi bliver påvirket af det, vi oplever, eller hvor lang tid der kan gå, efter at vi har oplevet noget, før vi for alvor kan mærke det på krop og sind. Hvis vi har oplevet en stressende situation for nylig eller en større forandring i vores liv kan det være nemmere at få øje på.

Hvis ikke vi selv er klar over, hvad årsagen til vores træthed er (og det ikke handler om søvnmangel eller sygdom), så kan andre måske se det for os. Sådan var det for mig. For tre uger siden faldt jeg ned ad en stentrappe på grund af glatte vinterstøvler. Jeg brækkede ikke noget, men slog mig gul og blå. Jeg kan huske, at en venlig nabo kom løbende til for at sikre sig, at jeg var okay, og at jeg næsten ikke kunne svare ham, fordi jeg hyperventilerede af smerte og angst for at have brækket noget. Siden har jeg ikke tænkt så meget over det, før en kollega med psykologbaggrund gjorde mig opmærksom på, at faldet har været en traumatisk oplevelse, der stadig sidder i kroppen og derfor kan gøre mig træt. Det gav god mening, selvom jeg umiddelbart ikke tilskrev mit fald så stor betydning, da jeg i mit arbejde som psykoterapeut oftere hører om noget mere alvorlige traumer. Med andre ord: alvorligere tilfælde end mit lille fald ned ad en trappe. Men for min krop var det ikke en bagatel, den kom i højeste alarmberedskab.

 

Stop med at presse dig selv

 

Det er vigtigt ikke bare at irritere sig over sin træthed og blive ved med at presse sig selv, for det kommer der ikke noget godt ud af. Det eneste, man får ud af det, er, at man bare bliver endnu mere træt. Så arbejdet for mig ligger nu i at hvile mig og passe godt på mig selv. Fortælle min krop, at den er okay, og at den ikke længere er i fare. Det tror kroppen nemlig stadig, at den er.

Så hvis du er uforståeligt træt, så tænk over, hvad du har oplevet i det sidste – og måske skal du tænke længere tilbage til noget, du ikke har fået bearbejdet, og som dræner dig for energi. Det kan fx være en ulykke, du har været ude for eller en gammel sorg, du ikke har taget dig af.

Vær omsorgsfuld over for dig selv – vis dig selv forståelse for at du er træt og forsøg at hvile dig så meget som muligt. Har du svært ved at vise dig selv omsorg, og har du måske endda en indre dialog kørende, der kalder dig doven, så snart du bare tænker på at slappe af, så støtter jeg dig gerne som din psykoterapeut i at arbejde med at sætte dig selv mere fri. Jeg hjælper dig også gerne med at finde og behandle årsagen til din træthed.

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online