fbpx
Blog
Hvor god er du til at lytte til andre?


Rigtig mange af os kender det: Vi hader at blive afbrudt, men vi afbryder ofte selv andre i vores iver efter at få fortalt alt det, vi har på hjerte. Og nogle gange får vi afbrudt andre og selv snakket i en sådan grad, at vi bagefter er helt flove og føler, at vi fyldte for meget. Vi er ofte temmelig dårlige til at lytte, og når vi ikke afbryder for selv at tale, så lytter vi måske kun med et halvt øre, fordi vi sidder og venter på, at det skal blive vores tur til at tale, eller også fører vi en indre monolog, hvor vi øver os på, hvad vi skal sige, mens den anden taler. Ofte tror vi også, at vi ved lige præcis, hvad den anden skal til at sige, og så siger vi vores mening om det, vi tror vil blive sagt uden overhovedet at være sikre på, at det nu også er det, den anden skal til at sige. Eller vi begynder på lignende historier om os selv, når den anden fortæller om noget, der er svært. Og det er heller ikke at lytte.

Derfor kan det være svært at lytte

Vi ved godt, at det er høfligt at lytte, når et andet menneske taler. Men hvis man står og skal hente sit barn i vuggestuen før lukketid eller i det hele taget er stresset, kan det være svært at koncentrere sig om, hvad andre siger. Det samme gælder, hvis vi er selvkritiske og i stedet for at lytte for eksempel bruger vores opmærksomhed på at kritisere os selv for det, vi tidligere har sagt i løbet af samtalen. Vi kan også generelt set have svært ved at lytte, fordi vi aldrig har lært at lytte hjemmefra. Hvis vi afbryder meget, kan det skyldes, at vi kommer fra en kultur i barndomshjemmet, hvor det blev opfattet som selvfølgeligt at afbryde hinanden. Hvis man ikke var vant til at blive lyttet til som barn, kan man som voksen finde på at kæmpe om at få ordet og beholde ordet længst muligt. Ubevidst for at overbevise den anden om, at det, man siger, er af værdi ­– og at man dermed selv er værdifuld. Og så kan det også være svært at koncentrere sig om det, andre siger.

Lær dig at lytte helhjertet

Det er vigtigt, at vi er gode til at lytte til hinanden – ikke kun til selve de ord, der siges, men også til de følelser der ligger bag. Når vi bliver lyttet til, oplever vi nemlig at have værdi i et andet menneskes øjne. Vi føler os værdifulde. Hvis du lytter med dit hjerte til et andet menneske – også selvom han eller hun ikke er god til at lytte til dig – skaber du mulighed for, at jeres relation kan ændre sig og blive mere dyb, fordi det ikke kan undgå at påvirke den anden, at du begynder at lytte. Du vil sikkert også opleve, at den anden lytter mere til dig (med mindre du står over for et så selvoptaget menneske, at han eller hun slet ikke ænser dig, men kun er optaget af sig selv. Og så kan man jo spørge sig selv, om det er et forhold, man ønsker at tage vare på…) Så det er til gavn for jer begge, at du lærer dig at lytte. Og det er aldrig for sent at lære at lytte til andre. Selvom det kan være ubehageligt at opdage, at man faktisk er dårlig til at lytte, så er første skridt er at blive opmærksom på det. Et tegn på, at du ikke lytter ordentlig efter, hvad andre fortæller dig, er, at du ofte har svært ved at huske, hvad de har fortalt dig bagefter. Prøv at lægge mærke til dig selv under en samtale – hvad forhindrer dig i at være fuldt nærværende og lytte? Hvordan lærte du at lytte til andre i dit barndomshjem? Handler det om, at du ikke selv føler, at du er værd at lytte til? Hvis du skriver dagbog, så kan du beslutte dig for i en periode at skrive hver aften om, hvad der forhindrede dig i at lytte i løbet af dagen. Det handler om at lære sig selv at kende, for først når vi forstår os selv, kan vi vælge at gøre noget andet. Det handler også om at beslutte sig for at lytte aktivt og uden at være forudindtaget.

Vær derfor nysgerrig og forsøg at leve dig ind i den andens verden. Og vær tålmodig med dig selv, for det tager tid at ændre et indgroet mønster.

En lille påske-øvelse:

  • Når du holder fri i påsken og er sammen med dem, du holder af, så beslut dig for at lytte aktivt.
  • Lyt med hjertet og med åbent sind. Vær nysgerrig og forsøg at sætte dig ind i, hvordan den anden opfatter verden.
  • Undgå at afbryde.
  • Er du det mindste i tvivl om, hvad den anden mener, så spørg ind eller gentag det sagte med lidt andre ord, og spørg om du har forstået det rigtigt.
  • Skriv gerne hver aften i påsken, hvordan det har været for dig at lytte i løbet af dagen. Hvad var svært? Hvad forhindrede dig i at være fuldt tilstede i de samtaler, du har deltaget i? Og når du lyttede helhjertet – hvordan var det for dig, og hvordan påvirkede det dit samvær med den anden?

Jeg håber, at du får en påske, hvor alle bliver hørt med hjertet!

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online