fbpx
Blog
Pleaser i parforhold: Hold fast i dig selv!


hold fast i dig selv

Det er så let at miste sig selv! Meget lettere end man skulle tro. Det sker typisk, uden at vi selv lægger mærke til det, når vi tilpasser os et andet menneske i en sådan grad, at vi helt opgiver os selv og vores egne behov. Men det er aldrig for sent at gøre noget ved det. Hold fast i dig selv!

Hold fast i dig selv!

 

Katrine har fået en ny kæreste efter sin skilsmisse for et halvt år siden. Og hendes veninder synes, at hun har forandret sig. Katrine har aldrig brudt sig om kaffe, men nu ser de hende nippe til kaffe, når de er sammen med hende og kæresten. De har også lagt mærke til, at hendes madvaner har forandret sig. Hun er begyndt at spise slik og chokolade i store mængder, og det har hun ellers ikke gjort før. Hun har altid været meget optaget af at leve sundt. De ser hende også gå i kjoler til hverdag, og det undrer dem, for Katrine har altid været en drengepige i bukser. Men det stopper ikke her, for nu har hun pludselig også andre politiske holdninger, end hun tidligere har haft. Hvad sker der for Katrine? De får lyst til at sige: Hold fast i dig selv!

 

 

Hvis Katrine har ændret madvaner, tøjstil, holdninger og andre ting ved sig selv, fordi hun dybest set selv ønsker det og har det godt med det, er det svært at se, at det skulle være et problem. Hvis hun har opdaget glæden ved at drikke kaffe eller ved at spise slik til en god film, er der ingen grund til at bekymre sig om hende. Men hvis Katrine gør det, fordi hun tilpasser sig sin kæreste uden selv at tænke over, om det dybest set er det, hun selv ønsker, så holder Katrine ikke fast i sig selv. Og bliver hun ved længe nok med at tilpasse sig sin kæreste på alle mulige områder af livet, så kan det ende med, at hun ikke aner, hvad hun selv vil. Eller hvem hun selv er.

 

 

Hvorfor tilpasser vi os for meget?

 

 

Katrine er ikke alene om at tilpasse sig et andet menneske. Det sker typisk i parforhold, at det kan være svært at holde fast i sig selv. Og det kan der være mange grunde til. Dels kan det skyldes, at kæresten ønsker at lave om på en og måske ligefrem stiller krav. Det kommer måske snigende, så det, der i starten er komplimenter, sidenhen bliver til krav, som vokser sig større og større. Kæresten siger måske til Katrine, at han kun bryder sig om kvinder, der går i kjoler, eller at det er sygt at have den politiske holdning, hun har. Måske viser han sig i tillæg at være psykisk og eller fysisk voldelig. Og Katrine, der har forelsket sig i en opmærksom og charmerende mand, opdager ikke at der sker et skred. Hun er kun optaget af det unikke, de har sammen, og vil gøre alt, hvad hun kan for at holde på ham. Og det gør hun.

 

 

Det behøver dog slet ikke handle om, at Katrine er sammen med en mand, der ikke er god ved hende. Vi kan lave om på os selv, selvom vores partner kan lide os, som vi er. Alligevel kan vi tro, at vi er nødt til at lave om på os selv for at blive elsket. For det har vi lært. Måske er Katrine vokset op i en familie, hvor det blev forventet, at hun satte egne behov på stand by for at blive accepteret og elsket. Hun har måske i tillæg får masser af skæld ud, når hun gjorde det mindste forkert og har dermed lært at tilpasse sig. Hendes opvækst kan have givet hende et lavt selvværd, der får hende til at please ved at lave om på sig selv for at blive holdt af, når hun forelsker sig.

 

 LÆS OGSÅ Dit parforhold: Ændrer du dig for hans skyld?

 

En anden forklaring kunne være, at Katrine er et af de voksne børn af alkoholikere, der ikke har fået bearbejdet barndommens oplevelser i en familie med alkoholmisbrug. Det samme kan være tilfældet for voksne børn af psykisk syge forældre. Både i familier med alkoholmisbrug og psykisk sygdom kan man have lært, at ens behov ikke var vigtige, fordi forældrene havde så stort et behov for, at man tog sig af dem, at der ikke var plads til egne behov. Man lærte at tilpasse sig og lave om på sig selv af nød.

 

 Hold fast i dig selv!

 

Hvis du får øje på, at du ikke aner, hvad du selv vil, og at du har tilpasset dig din kæreste mere, end du dybest set selv ønsker, kan jeg hjælpe dig. Du behøver ikke tilpasse dig andre mennesker i en grad, så du glemmer dig selv. Du har ret til at være dig med alle dine behov. Og du kan sagtens få et godt og velfungerende parforhold uden at miste dig selv. Du kan kontakte mig på 4162 4232 eller ved at skrive til ann.agg@mail.dk

 

 

Kærligst Annette – din terapeut i Hørsholm,

Aggerbeck Terapi

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online