fbpx
Blog
Hjælp dig selv i godt humør!


godt humør

Godt humør er ikke en selvfølge! Kender du også til møgdage – dage hvor du allerede fra morgenstunden er i dårligt humør? Hvor du nærmest bare samler på negative oplevelser, og har svært ved at gøre noget ved det? Få forklaringen på, hvorfor dårligt humør kan være svært at slippe af med. Og bliv klogere på, hvor lidt der ofte skal til for at komme i godt humør.

Ville du ønske, du var i godt humør? Nogle dage er bare møgdage helt fra morgenstunden. Måske gider din nabo ikke hilse, når du er på vej ud ad døren. Måske sidder du fast i en bilkø og kommer for sent til dit møde på jobbet. Og måske serverer kantinen kedelig mad. Og måske… ja, du kan sikkert selv fortsætte listen over ting, der kan gøre dig i dårligt humør.

 

 

Hvorfor har vi det med kun at fokusere på det, der gør os i dårligt humør, når vi egentlig helst bare vil være i godt humør? En forklaring er, at vi fra naturens side er indrettet til at fokusere på det negative – alt det der kan true os. Engang var det hjælpsomt for os at være sådan indrettet, for i tidernes morgen kunne vores fokus på fare sikre vores overlevelse. Ved at være opmærksom på fare kunne vi reagere prompte og for eksempel undgå at blive ædt af et rovdyr, mens vi stod og plukkede bær fra en busk. Problemet er bare, at vores hjerne fungerer på samme måde den dag i dag, som den gjorde i urtiden. Vi fokuserer stadig på fare, dvs. alt det negative, og det der kan true vores velbefindende – også selvom vi reelt ikke er udsat for fare hverken for liv eller lemmer. Vores fokus på det negative betyder desværre, at vi gør os selv i dårligt humør.

 

 

Der er to ting, der gør sig gældende, når du er i dårligt humør:

 

 

  1. De negative følelser er sværere at skille sig af med, fordi de er mere intense end de positive følelser.
  2. De negative følelser varer længere end de positive følelser.

 

Så hvad kan du gøre for at komme i godt humør, hvis dagen er startet som en møgdag?

 

 

Der skal mindst dobbelt så mange positive følelser til for at opveje én negativ! Det viser forskning. Så det kræver lidt arbejde med dig selv at få dit dårlige humør vendt.

 

 

Skift fokus og kom i godt humør

Begynd at fokusere bevidst på alt det positive, du oplever. Måske har din partner sendt dig en sød sms eller en kollega rost din tøjstil. Måske fik du lov til at springe over i køen i supermarkedet. Eller måske har der været et strejf af solskin på en gråvejrsdag, og du nåede lige at se det.

 

 

Da de positive følelser af glæde og velvære typisk er mere flygtige end de negative, er det en god idé at dvæle mere ved de positive ting, du oplever. Så det handler altså ikke kun om at opleve noget rart, men også om at give dig selv lov til at mærke det helt ned i tåspidserne. Skriv også gerne om det – om hvorfor det var rart, og hvordan du kan registrere det i krop og sind. Så er det ikke kun lettere for dig at få de positive følelser til at vare længere, men du kan også nemmere igen få en positiv følelse, fordi du husker følelsen bedre.

 

 

En lille øvelse til dig der skriver dagbog:

  • Brug hver aften lidt tid før du går i seng på at skrive om fem ting, du er taknemmelig for, når du tænker tilbage på dagen, som er gået.
  • Skriv om hver af dem, og hvorfor det har været en positiv oplevelse.
  • Gør det til en vane, og du hjælper hermed dig selv i bedre humør – også på sigt, fordi du får et nyt og mere givende fokus i din hverdag.

LÆS OGSÅ Psykolog: Sådan får du mere glæde ind i dit liv

Kan du genkende dig selv i det med at have møgdage, men har du svært ved at gøre noget ved det selv, så hjælper jeg dig gerne til at blive en gladere udgave af dig selv. Skriv til ann.agg@mail.dk eller ring til 4162 4232.

 

 

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online