fbpx
Blog
Har du svært ved at træffe beslutninger?


Der er så mange ting, vi skal tage stilling til, og så mange beslutninger der skal træffes. Vi har flere valgmuligheder end nogensinde, og det kan stresse os. Hvis man hele tiden har problemer med at beslutte sig, kan det skyldes, at man er for presset. Ubeslutsomhed er et af symptomerne på stress. Men det behøver ikke at være det, for det kan også handle om, at vi stiller alt for høje krav til os selv. I jagten på det perfekte liv skal alle vores beslutninger være de bedste, og af skræk for at de ikke er det, bliver vi ofte så meget i tvivl, at vi har store kvaler med at beslutte os.

Jeg kender det fra mig selv, hvor jeg især tidligere i mit liv har kunnet bruge ufattelig meget tid på at tænke over, om jeg skulle vælge det ene eller det andet, og til sidst i ren og skær udmattelse endte med bare at træffe en beslutning. Det blev således ikke en beslutning truffet med hjertet og i glæde, men af nød, fordi jeg ikke kunne udsætte det længere, eller fordi jeg ikke kunne udholde at tænke mere over det. I virkeligheden har det for mig handlet om, at jeg var så bange for at træffe den forkerte beslutning og efterfølgende ærgre mig, at jeg nærmest kom til at opleve mit valg, som om det gjaldt liv eller død. Jeg glemte helt, at de valg, jeg spekulerede over, ofte slet ikke var så vigtige set i en større sammenhæng. Og jeg glemte at mærke mig selv, men var kun styret af mit hoved. Jeg lyttede ikke til, om den ene eller den anden beslutning føltes rigtig i kroppen. Sidenhen har jeg lært at mærke efter i kroppen, og det er okay, hvis jeg indimellem træffer nogle forkerte valg. Mine valg behøver ikke altid være de optimale, men skal bare være ’gode nok’. Det er desuden altid lettere at være bagklog, når vi opdager, at vi har truffet den forkerte beslutning, men vi kunne jo ikke kende konsekvenserne fuldt ud, dengang vi stod i valgsituationen. Det handler om ikke at være så hård imod sig selv, men derimod behandle sig selv omsorgsfuldt, så man ikke ødelægger en valgsituation af bekymringer og angst for ikke at slå til. Det er vigtigt, at vi synes, at vi er okay, selvom vi træffer et valg, der viste sig at være forkert.

Hvis du har svært ved at beslutte dig, kan du hjælpe dig selv ved at:

  • … bestemme dig for hvilke valg, der virkelig betyder noget for dig, og for hvor meget tid, du vil ofre på dine valg.
  • … afsætte tid til at træffe din beslutning, så du ikke lader dig forstyrre af alt muligt andet. Få ro på og bliv nærværende. Spørg så dig selv: ”Hvad har jeg egentlig selv behov for?” Mærk hvordan beslutningen føles i kroppen.
  • … lade være med at gå så meget op i, hvad andre tænker. Dit valg behøver ikke at være det rigtige i andres øjne – men skal føles rigtigt for netop dig.
  • … øve dig i at stille dig tilfreds med ”godt nok” i stedet for altid at forvente det perfekte resultat af dine valg. Dermed undgår du at blive skuffet.
  • … arbejde med dit selvværd og dine høje krav til dig selv, evt. i terapi.

 

Føler du dig stresset og ude af stand til at beslutte dig eller mærke dig selv, så kan det hjælpe dig at søge terapi.

I min bog ”Skriveterapi – din guide til personlig vækst” finder du øvelser, der særligt har til formål at hjælpe dig med at beslutte dig.

Jeg ønsker dig en uge, hvor du bruger mindre tid og energi på dine beslutninger!

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online