fbpx
Blog
Har du svært ved at komme videre efter din skilsmisse?


skilsmisse

Der kan være mange forskellige årsager til, at det kan være svært at komme godt videre efter en skilsmisse. Måske har man ikke lært at rumme og håndtere sine følelser, eller måske dukker intense følelser fra barndommen op igen… Læs denne uges blog og bliv lidt klogere på dig selv.

Line var gift i 10 år, og her snart tre år efter sin skilsmisse føler hun sig mere levende end nogensinde før. Hun er fyldt med energi og er stort set glad hver dag. Kun en sjælden gang imellem får hun et lille stik af smerte, når nogen taler om noget, der får hende til at tænke på det, hun engang havde med sin eksmand. Hun har masser af mod på livet og er begyndt at ro kajak og tager på mange spændende rejser med sine veninder. Og så har hun lige mødt en fantastisk mand.

Sandra var også gift i 10 år, før hun blev skilt. Hun har ligesom Line ingen børn fra sit ægteskab. Sandra og Line er nogenlunde lige gamle, begge i starten af 40’erne. Line var meget knyttet til sin mand og føler sig fortabt uden ham. Hun savner den nærhed, de engang havde, her tre år efter skilsmissen – også selvom de ikke havde det godt sammen de sidste par år. Om aftenen, når hun kommer hjem til den tomme lejlighed, føler hun stor tomhed. Sandra spiser hele tiden, når hun er alene, for at dække tomheden, der føles som et hul i maven, men det hjælper kun kortvarigt. Hun har taget en del kilo på, efter hun blev skilt. Hun hader sin krop og har følelsen af aldrig at være glad mere eller glæde sig til noget. Hun føler sig tung og øm i kroppen og har ofte svært ved at sove eller koncentrere sig på arbejdet. Hun er usikker og bange for, hvad fremtiden vil bringe. Og samtidig opgivet, for hvad skal det hele nytte?!

Line og Sandra er to vidt forskellige steder i deres liv efter skilsmissen. Hvor Line har fundet et nyt fodfæste i sit liv, sidder Sandra fast i en depressionslignende tilstand, der er ved at blive kronisk.

Hvorfor så svært at komme videre?

Grunden til at Sandra har svært ved at komme videre efter sit brud, og Line ikke har det, kan skyldes mange forskellige forhold.

En af mange forskellige forklaringer kan være, at Saras skilsmisse har rippet op i følelser fra hendes barndom. Måske har hun dengang oplevet ubehagelige ting, som hun var magtesløs overfor, og som hun ikke har lært at håndtere. Dengang var hun afhængig af de voksne og kunne ikke selv handle sig ud af de ubehagelige situationer, hun oplevede. Måske har Sara haft en mor, der var alkoholiker, og hun kunne ikke som barn selv finde en vej ud af sin situation.

Når man oplever noget så stressende som en skilsmisse, kan man regrediere, dvs. falde tilbage til tidligere udviklingsstadier i livet. Det kan være grunden til, at Sandra føler sig fastlåst og magtesløs efter sin skilsmisse, for det gjorde hun også som barn.

Barndommens traumer har det med at dukke op igen, når vi er i krise, og så kan vi have svært ved at komme videre på egen hånd uden at få professionel hjælp.

Manglende evne til at håndtere følelser

Måske har Sandra ikke lært at håndtere sine følelser og ved derfor ikke, hvordan hun skal forholde sig til den smerte, hun oplever ved bruddet. Hun vil bare have den skal gå væk. Men det gør den ikke.

Der kan som sagt være mange forskellige årsager til, at det kan være svært at komme godt videre efter en skilsmisse. Hvis du også har svært ved at komme videre efter din skilsmisse, kan jeg anbefale dig at gå i en skilsmissegruppe, hvor du kan få sat ord på dine følelser sammen med andre, der også er skilt. Mange føler sig meget ensomme med deres tanker og følelser som skilte og her kan en skilsmissegruppe hjælpe dig, fordi du møder andre i samme situation.

Dette efterår starter jeg nye skilsmissegrupper.

Du kan tilmelde dig ved at skrive til ann.agg@mail.dk eller ringe til 4162 4232.

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online