fbpx
Blog
Har du et stort behov for kontrol?


behov for kontrolTør du slippe tøjlerne?

Ordet ”kontrol” læst bagfra bliver til ”lort nok”. Og sådan kan kontrol opleves, når man er ved at få nok af aldrig at kunne tillade sig at slappe af, fordi der er så meget, man skal have styr på. Hvorfor har nogle af os så stort et behov for kontrol? Og hvordan kan vi blive bedre til at give slip? Det kan du læse om i denne blog.

Læser man ordet ”kontrol” bagfra bliver det til ”lort nok”. Det konstaterede en af mine klienter en dag, hvor vi talte om hendes behov for kontrol, som hun havde opdaget, var et stort problem for hende. Min klient er en dygtig og ambitiøs kvinde, der forlanger meget af sig selv og er rædselsslagen for at miste kontrol. Hun forlader aldrig sin seng uredt, lader aldrig opvask stå og sørger i det hele taget for, at hendes hjem ser ud som billederne i en boligreportage. Hun bryder sig ikke om at få veninder på besøg af skræk for, at de skal finde nullermænd. Hun sidder aldrig ned og slapper af, men er altid i sving med at ordne et eller andet. Indtil nu har hun været stolt af, at hun kan lave mad, ordne køkken og vasketøj samtidig, for det er vigtigt for hende at være effektiv. Det er det også på jobbet, hvor hun gør sig meget umage, både i forhold til at løse arbejdsopgaverne til et 12-tal og i forhold til at være en vellidt kollega. Men i en længere periode har hun følt sig udmattet og har ikke rigtig lyst til noget. Ud over tristhed har hun også ondt i hovedet stort set dagligt med smerter i skuldre og nakke. Min klient er langt fra alene om at opleve et stort behov for kontrol, selv på de mindste områder af tilværelsen.

Hvorfor har man et stort behov for kontrol?

Typisk er man ikke bevidst om, hvorfor man har så stort et behov for kontrol. Når jeg som terapeut sammen med klienterne dykker ned under overfladen, viser det sig ofte, at klienterne er bange for uorden og kaos. De er bange for det uventede, fordi de ikke ved, hvordan du skal tackle det.

Hvor meget kontrol, vi har brug for i vores liv, er dybest set et spørgsmål om, hvor meget vi kan rumme følelsesmæssigt. Hvis man har svært ved at rumme ubehagelige følelser, bliver kontrol en ubevidst strategi til at undgå de ubehagelige følelser.

Vi lever i en tid, hvor mange mennesker ikke har god kontakt med deres følelser og har svært ved at forholde sig til dem, når de dukker op. Det kan der være flere grunde til. En forklaring er, at det tager tid at mærke sine følelser. Når vi hele tiden skal være effektive og presser os selv til det yderste, kan det være svært også at mærke sine følelser. De fleste af os er desuden opdraget til at være rationelle og regne den ud. Mange er vokset op i familier, hvor man ikke talte om følelser, og hvor det at vise følelser var uhørt. Et stort behov for kontrol kan dog også skyldes, at man er vokset op i en familie, hvor alt netop var kaos. Måske var der alkoholproblemer hos forældrene, og man vidste aldrig, hvordan dagen ville blive.

Vejen til at slippe tøjlerne

Nu er det sådan, at kontrol ikke kun er af det onde. Men hvis man ikke kan give slip på kontrollen, uden at ens verden bryder sammen, så er det ikke sundt for en. Alt handler om balance. Det er vigtigt at finde ud af, hvor det er godt at have kontrol, og hvor det vil være bedst at slippe tøjlerne.

Så hvis du indser, at du er for fokuseret på kontrol, og at det ikke er godt for dig, er det på tide at ændre kurs. Og det kan være svært, når angsten for kaos ligger under. At slippe tøjlerne kan være forbundet med angst og kan kræve professionel hjælp.

Du er nødt til at være bevidst om, hvor du har behov for kontrol for at kunne ændre det. Derfor kan denne øvelse hjælpe dig:

Skriv hver aften i en periode om, hvad du har forsøgt at have kontrol over i løbet af dagen.

Hvad gør det ved dig at have den kontrol?

Hvordan kan du ændre det, hvis det ikke gavner dig?

Hvad vil du hellere bruge din tid på?

 

Læs også min artikel i femina Har du styr på det?

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online