fbpx
Blog
Er livet trist og svært? Gør dig fri af fortidens smerte!


gør dig fri af fortidens smerteFortiden kan kaste lange mørke skygger over nutiden og give dig en følelse af at sidde fast i triste ubehagelige minder. Måske har du svært ved at komme dig over barndommens svigt eller komme videre i dit liv efter en skilsmisse, selvom det er flere år siden du blev skilt. Eller måske ærgrer du dig over, at du ikke fik drømmejobbet. Du hænger fast i kærligheden til ham, der forlod dig. Chefen, der ydmygede dig. Dine søskende der opførte sig ondt over for dig. Skyldfølelse over ikke at have været den mor, du burde have været … Så læs med og gør dig fri af fortidens smerte.

Gør dig fri af fortidens smerte

Hvad hænger du fast i, som skygger for din glæde i nutiden?

For at gøre dig fri af fortidens smerte, er du nødt til at give slip.

Så hvad har du brug for at give slip på for at komme videre i dit liv?

 

Svært ved at give slip på fortidens smerte

At give slip betyder, at der er noget i dit sind og dit hjerte, der skal åbne sig, men ofte er det forbundet med modstand. Modstand, der gør det svært at forholde dig til det, du vil slippe på en anderledes konstruktiv og langt mere selvempatisk måde. For at komme videre må du være tro over for dine følelser og turde være med dem – at du fx stadig er vred, ked af det eller bange, selvom du ville ønske, at du ikke var det – samtidig med at du bevarer et håb om, at du en dag vil føle anderledes.

Du kan først bevæge dig ud af fortidens skygger, når du ikke blot tør se fortidens smerte i øjnene, men også tør se smerten i et nyt lys. Det sidstnævnte indebærer, at du skifter perspektiv og typisk holder op med at se så sort/hvidt på det, der er sket. Det kræver, at du tør udfordre dine fejlopfattelser. Tit har vi en fejlagtig opfattelse af, hvad der skal til, for at vi kan blive glade.

Megen modstand på at kunne give slip kommer af, at vi er vanemennesker, der føler os mest trygge, når alt er, som det plejer. At give slip er en forandring, og al forandring kræver, at vi skal bevæge os fra vores komfortzone ud på usikker grund. Det betyder, at selv forandring til det bedre kan skræmme os. Vi er af samme grund i stand til at tåle meget ubehag, før vi indser, at forandring er nødvendig.

Vi er bange for forandring, fordi vi er bange for det ukendte. Vi er bange for at begå fejltagelser. Derfor klynger vi os til det, vi kender, uanset hvor meget ubehag det er forbundet med.

Det kræver derfor mod at begynde at udfordre vores overbevisninger, og opdage at verden ikke er, som vi troede.

 

Gør dig fri – sådan kan du hjælpe dig selv med at give slip:

  1. Vov at mærke de følelser, der er forbundet med det, du sidder fast i fra fortiden. Følelser er ikke farlige – følelser kommer og går, så du vil ikke blive ved med at have det sådan.
  2. Omskriv din selvfortælling. Øv dig i at se på det, du har oplevet, med nye øjne. Måske tænker du for sort/hvidt. Hvilken mere positiv fortælling kan være lige så sand? Skriv gerne om det.
  3. Reparer – se på din egen andel i det skete og tag ansvar. Det er aldrig for sent at sige undskyld.
  4. Ryd op og smid ud. Gem ikke på ting fra din fortid, som er forbundet med dårlige minder. Smid ud, giv væk og gør plads til noget nyt og bedre.
  5. Se positivt på fremtiden. Find håb og øv dig i at se mere lyst på livet. Skriv fx taknemmelighedsdagbog, hvor du hver aften skriver 5 ting, som du er glad for den dag. Alene at fokusere på at være taknemmelig tvinger hjernen over i andre mere positive baner.
  6. Tilgiv andre – og dig selv. At tilgive handler også om at give slip. Se hvorfor andre gjorde, som de gjorde. Forsøg at sætte dig ind i deres situation. Det betyder ikke, at det, de gjorde er i orden, men hvis du forstår, at deres opførsel handler om dem og ikke om dig, er det lettere at tilgive. Måske har du også brug for at tilgive dig selv – vi begår alle fejl.
  7. Vær til stede i nuet. Ved at være mere tilstede nu og her, hjælper du dig selv med at give slip på tanker og følelser, der dvæler ved fortiden. Lær evt. mindfulness.
  8. Tænk over, om du overhovedet kan ændre det, der fylder fra din fortid. Hvis ikke du kan gøre noget ved det, kan du forsøge at acceptere, at det var sådan, det var.

LÆS OGSÅ: Tilgivelse kan gøre dig fri af fortidens smerte

Husk!

Det er kun dig selv, der kan gøre dig fri og leve et liv, der er værd at leve. Du er ikke altid herre over, hvad der sker i dit liv, men du bestemmer selv, hvordan du vil forholde dig til det.

Har du noget fra din fortid, der gør det svært at komme videre og opleve glæde, så er du også velkommen til at kontakte mig på mobil 41 62 42 32 eller Mail terapi. Nogle gange har vi brug for professionel hjælp for at kunne give slip og komme videre i vores liv.

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online