fbpx
Blog
Glem ikke dig selv!


stress, selvværd, dagbog, krise,

Glæder du dig ikke til jul? Skal den bare overstås, fordi den kun handler om at gøre alle andre glade, og du ikke føler, at du kan leve op til alle forventningerne? Hvis julen er blevet til en sur pligt, kan det tænkes, at du stiller så høje krav til dig selv, at du helt har glemt, at det også skal være en dejlig tid for dig. Men det er aldrig for sent at ændre julen til noget, du ser frem til og nyder.

Det er nemt at komme til at glemme sig selv her op til jul. Især hvis du i forvejen er vant til at gå meget op i, hvad andre forventer af dig. Måske er du optaget af, at alle skal have det godt, og at ingen må forskelsbehandles. Der er ingen, der skal komme og sige, at du ikke har gjort dit, for at julen skal blive en hyggelig tid. Og så må der gerne være ekstra rent i julen. Du stiller i det hele taget høje krav til dig selv – så høje krav, at du føler dig stresset og helt har glemt dig selv.

Du er for længst holdt op med at glæde dig til julen, for jul er for dig lig med ekstra mange pligter og gøremål. Du synes også, at det er svært at gøre alle tilfredse, selvom du prøver af hele dit hjerte.

 

Måske oplever du julemåneden sådan:

 • Julen skal bare overstås.
 • Jeg har alt for meget at se til.
 • Jeg orker ikke flere julefrokoster eller julearrangementer.
 • Julen er alt for dyr.
 • Jeg er ude i for dårlig tid hvert år for at købe gaver.
 • Alle forventer noget af mig.
 • Jeg ville ønske, jeg kunne stå af gaveræset.
 • Hvor er det hyggelige ved julen, når alle kun går op i dyre gaver?!
 • Det er svært at gøre alle tilpas.

 

 

Kunne det ikke være dejligt, hvis du i stedet kunne opleve julen som en rar tid?

 

 

Hvis ja, så kan du prøve følgende:

Spørg dig selv:

 • Hvordan kan jeg tænke mere positivt om julen?
 • Hvordan kan jeg tage julen mindre alvorligt og gøre den langt sjovere? Hvis du plejer at bruge for meget energi på at finde de helt rigtige julegaver – også til dem, der slet ikke ønsker sig noget, så brug din fantasi. Hvis der er voksne i din familie, der ikke ønsker sig noget, så køb noget sjovt legetøj til dem, og sørg for at de kan få pengene tilbage efter jul. Så kan de selv købe noget på januarudsalg.
 • Julen handler meget om at hygge sig sammen med familie og venner, men bliver det for meget for dig med julefrokoster, så beslut dig for at sige nej tak til de mest krævende – eller vælg at være der kort tid.
 • Lav hver dag i december en lille stille hyggestund for dig selv, hvor du for eksempel tænder et kalenderlys og ser det brænde, mens du drikker varm jule-te.
 • Hvad forbinder du med jul? Var der noget i din barndom, du elskede? Hvis du for eksempel elskede at få kalendergaver, så find din barndoms broderede kalender frem og fyld den med kalendergaver til dig selv. Elsker du duften af nelliker, stukket i appelsiner, så fyld dit hjem med dem.
 • Hvis du skal nyde december, skal du tage alle dine sanser i brug – dvs. du skal se på noget smukt, f.eks. et juletræ med lys på. Du skal mærke noget rart på kroppen – køb dig f.eks. en heldragt af vamset materiale, som du kan flade ud i derhjemme. Lav julekonfekt, så du kan smage på julen. Lyt til julemusik. Flet julehjerter. Eller lad være med at gøre noget af alt dette, hvis ikke du har lyst.
 • Lyt til dig selv og fyld december med netop det, du har lyst til – og tænk ikke så meget på, hvad andre måtte tænke om dig.

 

Husk julen skal være en dejlig tid – ikke mindst for dig selv!

Skriv gerne svarene på spørgsmålene i en bog (måske din dagbog), som du så kan gemme og læse, når det bliver november næste år. Så kan du nemlig i god tid forberede dig på at få en dejlig julemåned.

Det kan dog være svært ved at vide, hvordan du skal kunne få det rart, hvis du for eksempel er i sorg eller er blevet skilt. Hvis du oplever følelsesmæssig krise og har brug for hjælp til at få det bedre, så er du velkommen til at sende en mail til ann.agg@mail.dk for at bestille tid til terapi. Du er også velkommen til at ringe på 4162 4232.

 

 

Masser af julehilsner

Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online