fbpx
Blog
Forhindrer dine tanker dig i at sove?


stress-543658_1280

Ofte fortæller mine klienter mig, at de har svært ved at slukke for deres tanker ved sengetid. Selvom de er dødtrætte, kan de ligge vågne i timevis med et mylder af tanker. De kan ligge og gruble over ting, de har sagt i løbet af dagen eller bekymre sig over ting, de skal nå næste dag. Nogle gange undrer det dem, at tankerne netop dukker op i overtal ved sengetid, for de har ikke haft så mange bekymrende tanker i løbet af dagen. Når jeg så spørger dem, hvor ofte de er alene med sig selv, svarer de ofte, at de aldrig er alene, for de kan godt lide at udnytte tiden og være produktive. I denne blog kan du læse om angsten for at være alene, og om hvordan du slippe for tankemylder, når du skal sove.

Flere af mine klienter har meget lange og travle dage, og når de ikke er på arbejde, fylder de fritiden med venner, sport eller andre aktiviteter. Når man spørger, hvordan de trives med deres hverdag, siger de ofte, at de godt kan lide den aktive livsstil. De har heller ikke noget imod at have travlt, så længe de har succes med det, de gør.

Angsten for at være alene

 

At skulle udnytte hvert et minut og være produktiv handler for mange mennesker om, at de ikke bryder sig om at være alene – de forveksler det med at være ensomme. Nogle synes ligefrem, at det er skræmmende.

Hvis du heller ikke bryder dig om at være alene, kan du måske genkende dig selv i disse udsagn:

  • Jeg synes, det er kedeligt at være alene og spild af tid.
  • Jeg har hverken tid eller mulighed for at være alene.
  • Jeg falder bedst i søvn til tv’et, når det kører i baggrunden.
  • Jeg får dårlig samvittighed, hvis jeg laver noget for mig selv.
  • Jeg bryder mig ikke om stilhed.
  • Jeg har altid tv eller radio kørende, når jeg er alene hjemme.
  • Jeg er altid på de sociale medier, så snart jeg har en ledig stund.

At være alene er at være sær og ensom

Det er ikke så underligt, hvis du ikke bryder dig om at være alene. Når vi undgår at være alene, undgår vi også at forholde os til problemer eller andre ubehagelige tanker og følelser. Hjernen kan ikke tænke ubehagelige tanker, hvis den er optaget af en hyggelig samtale med andre.

I vores samfund har vi en idé om at det at være alene er negativt. Som børn bliver vi smidt ind på vores værelse og isoleret fra fællesskabet med familien, når vi har gjort noget uacceptabelt. Voksne kriminelle bliver smidt i isolationscelle, når de ikke opfører sig ordentligt. Sidder vi alene en lørdag aften, får andre ondt af os, for det er kun syge og tabere, der tilbringer en lørdag aften alene. Du kan sikkert selv finde flere eksemplerne på, at vi forbinder det at tilbringe tid i eget selskab med noget negativt…

Vi distraherer os selv

For at undgå at være alene fylder vi kalenderen, og sørger for at være i kontakt med nogen hele tiden, fysisk eller på de sociale medier. Det giver os en følelse af at være vigtige og populære. Det modsatte af at være alene og ensomme.

At vælge at være alene i kortere tidsrum er ikke det samme som at være ensom.

Har du selv valgt at tilbringe tid for dig selv, er du ikke ensom. Ensomhed er, når du ikke selv har valgt det. Mange føler sig desuden ensomme sammen med andre.

Din hjerne har brug for at fordøje indtryk

Hvis du er en af dem, der har svært ved at slukke for tankerne ved sengetid, kan det ofte handle om, at du ikke giver din hjerne mulighed for at fordøje alle dagens indtryk. Nu siger du måske, at du har masser af tid til at tænke i løbet af dagen, og så vil jeg alligevel foreslå dig at lægge små pauser ind i løbet af dagen, hvor du er helt alene med dig selv, fordi hjernen netop har brug for et hvil engang imellem. Måske er dit problem, at du er så vant til at have en konstant strøm af tanker kørende, at hjernen har vænnet sig til at være oppe i omdrejninger hele tiden og har svært ved at komme ned i omdrejninger, når du skal sove.

Alenetid er restitutionstid, hvor du har mulighed for at lade dine mentale batterier op. Det er godt og sundt for dig at være alene i løbet af dagen.

”Undersøgelser viser, at mennesker, de er gode til at være alene, ofte er gladere og mere tilfredse med deres liv og desuden bedre til at håndtere stress – og undgå angst og depression som kan følge af stress.”

Så øv dig i at udholde stilhed. Start fx med at bruge 10 minutter hver dag, hvor du ikke laver andet end at være sammen med dig selv uden forstyrrelser af nogen art, heller ikke fra elektronik.

Skriv dagbog!

Jeg har kun gode erfaringer med at anbefale klienter, der plages af mange tanker, at øve sig i at være alene og begynde at skrive dagbog, når de er alene. Hvis du har svært ved at falde i søvn på grund af tanker, så brug mindst 10 minutter før sengetid på at skrive dagbog. Det er en god måde at få tømt hovedet på.

”Forskning viser, at når vi skriver om vores inderste tanker og følelser – fx i forbindelse med de ting vi har oplevet i løbet af dagen – så styrker vi ikke blot vores immunsystem og bliver mindre syge, vi udskiller også færre stresshormoner og bliver psykisk stærkere.”

Har du, efter at have læst dette, indser, at det også er svært for dig at være alene med dig selv, så hjælper jeg dig gerne. Ring til 4162 4232 eller skriv til ann.agg@mail.dk for at bestille tid til terapi. Vil du i gang med at skrive dagbog, har jeg specialiseret mig i den terapeutiske dagbog, og giver dig gerne øvelser, der kan hjælpe dig.

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online