fbpx
Blog
Føler du dig ikke hørt?


Kommuniker dine følelser, skriveeterapi

Det kan gøre os både vrede og kede af det, når vi fortæller andre noget, som vi selv synes er vigtigt og så oplever, at de ikke lytter til os. Sådan kan det være i mange forskellige sammenhænge. Måske er det partneren, der kigger på os med et tomt blik og kort efter spørger om det, du netop har fortalt om. Eller måske er det veninderne, der afbryder dig, når du forsøger at deltage i samtalen. Det kan også være svigerforældrene, der ignorerer dig ved kun at henvende sig til din partner hen over hovedet på dig, når I er sammen.

Ikke at blive lyttet til eller ligefrem blive ignoreret kan være meget ubehageligt. Det føles som en afvisning, og man kan få en smertefuld oplevelse af ikke at have værdi i andre menneskers øjne. De synes simpelthen ikke, at man er interessant nok, til at de gider at lytte til en.

Omgiv dig med empatiske mennesker

Der kan være mange grunde til, at vi oplever, at andre ikke vil lytte til os. Dels kan det handle om dem, vi omgiver os med. Måske er partneren med det tomme blik så opslugt af et problem på arbejdet, at han ikke evner at være nærværende. Måske har du veninder, der kun er optagede af at fortælle om dem selv og derfor i virkeligheden ikke kun afbryder dig, men også hinanden. Eller måske bryder svigerforældrene sig ikke om dig, fordi de havde andre forventninger til, hvem deres søn skulle vælge som partner. Så se på hvem du omgiver dig med – er det empatiske mennesker, der accepterer dig, som du er? Så på den enkelte relation og om den giver dig nærhed, tryghed og samhørighed. Måske er det på tide at se på, hvordan du kan få mere nærende relationer ind i dit liv.

Kan også handle om lavt selvværd

Ikke at føle sig hørt som et generelt problem kan dog også handle om, at du virker som en undskyldning for dig selv, når du siger noget. Taler du lavt og virker meget usikker med et vigende blik, opfanger andre din usikkerhed. Så hvis du forsøger at fortælle din chef eller din partner om et behov du har, men oplever, at de ikke tager dig alvorligt, kan det hænge sammen med, at der ikke er sammenhæng mellem dit budskab og det, du udstråler med dit kropssprog, tonefald og din ansigtsmimik. Når du sender blandede signaler, kan modtageren have svært ved at forstå, at det faktisk er vigtigt for dig.

Når vi oplever, at andre ikke tager hensyn til os, hænger det ofte sammen med, at vi har svært ved at vise vrede på en tydelig måde. Hvis vi ønsker at blive hørt, og føler at vi ikke bliver det, kan vreden hjælpe os med at være mere tydelige over for omverden. Når vi er let til moderat vrede, og tør vise det, kan de høre det på vores tonefald, der ændrer sig. De kan se det på vores kropssprog, der signalerer, at vi er sikre på, hvad vi vil. Andre kan også se det i vores ansigt, hvor brynene bevæger sig let nedad mod næsen samt på øjnene, der bliver lidt hårdere at se på. Når vores budskab og hele vores fremtoning signalerer, at vi ved, hvad vi vil, er det lettere at blive hørt, for så får vi ikke et udtryk, der virker anstrengt, usikkert og nervøst. Vores følelser kommunikerer nemlig ikke kun til det rationelle hos et andet menneske. Når ord og følelser –  i det nævnte tilfælde vrede – hænger sammen, øger det chancen for at vores budskab går igennem. Følelser kommunikerer, når vi står ved dem og kan udtrykke dem. Det er blandt andet det, jeg hjælper mine klienter med i min egenskab af emotionsfokuseret psykoterapeut. I den emotionsfokuserede terapi tager vi udgangspunkt i følelserne.

Brug dagbogen

Vil du skrive dagbog, så øv dig i at sætte ord på dine følelser. Er det svært for dig at skrive, at du er vred, så brug andre ord – skriv fx at du har lyst til at brøle som en løve. Prøv også at stille dig foran spejlet, når du er vred og studer dig selv. Spørg dig selv: Hvordan kan jeg se, at jeg er vred? Fortæl spejlet at du er vred og læg mærke til både dit tonefald, din ansigtsmimik og dit kropssprog. Skriv dine observationer ned i din dagbog.

Vil du arbejde mere med at lære dine følelser at kende og bruge dem i din kommunikation, så tilbyder jeg et terapiforløb, hvor du kan spare 800 kr. ved at bestille din første terapitime i oktober måned. Det særlige ved terapien er, at du imellem sessionerne får mulighed for også at arbejde med dig selv ved hjælp af dagbogsøvelser, som jeg giver dig. Læs mere her: https://www.aggerbeck-terapi.dk/terapi-og-coaching/terapi/

Vil du vide mere om, hvad skriveterapi og det at skrive dagbog kan gøre for dig, så klik her:

https://www.aggerbeck-terapi.dk/skriveterapi/

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online