fbpx
Blog
Er du overansvarlig? Om at vise ægte omsorg


overansvarlig

Ægte omsorg kan være svært, hvis du er overansvarlig

“Hvis dem, jeg holder af, har det svært eller har brug for en at betro sig til, er det vigtigt for mig at være der for dem.” Den grundindstilling har mange af os. Vi vil så gerne vise andre, at vi er der for dem. At vi står til rådighed, er tilgængelige og til stede for dem, når de har brug for det. Men vi kan nogle gange være nok så pligtopfyldende, men alligevel ikke slå helt til.

Når en af vores nærmeste vil betro sig til os, kan vi virke lidt fjerne. Som om vi ikke helt er til stede. Det kan være vores tonefald eller vores blik, der afslører os.

Der kan være mange grunde til, at vi ikke er helt nærværende og kan være der for andre, selvom det er vigtigt for os. En forklaring er, at mange af os lader vores liv bestemme af ydre kræfter. Vi styres af, hvad andre mener, gør og forventer af os. Vi har ikke fundet den rette balance mellem hensynet til os selv og andre. Og så kan vi udmatte os selv i hensynet til andre.

Fra overansvarlig til ansvarlig

Hver gang man møder et andet menneske, “har man noget af den andens liv i sin hånd”. Citatet er fra K.E. Løgstrup, der var elev af filosoffen Heidegger. Man kan således få afgørende betydning for et andet menneskes liv. Derfor er det vigtigt at vise omsorg og være bevidst om, hvad man siger og gør i forhold til den anden.

Når vi vil være omsorgsfulde uden at kunne være helt til stede, kan vi komme til at gøre ondt værre. Den anden kan komme til at føle sig forkert eller uden betydning, når vedkommende kan mærke, at vi ikke er helt nærværende. Ofte kommer vi også i vores iver for at hjælpe til at tage ansvaret fra andre. Vi bliver overansvarlige. Det kan betyde, at vi er bedrevidende og forsøger at lave om på den anden, fordi vi ikke har overskuddet til at vise ægte omsorg.

Når vi mangler overskud, kommer vi let til at ville fikse den anden i en fart. Men ægte omsorg er at lade den anden være uden at ville lave om på vedkommende. At respektere hans eller hendes ønske om at ville noget andet end en selv. Hvis du vil vise ægte omsorg, er det vigtigste, at du er tilstede med din væren, og at du viser, at du lytter. Du skal ikke forsøge at tage ansvaret fra den anden. Lad den anden tage ansvar for sig selv. Med den tilgang bliver det også lidt lettere at være dig.

Hvis du er meget på banen i forhold til familie og venner, der har det svært og ønsker at få din støtte og hjælp, så vurder, hvad du kan og vil byde ind med. Det er prisværdigt at ville være der for andre, men nogle gange kan vi ikke være det så meget som andre gange. Vi har måske selv udfordringer i vores liv, som dræner os. Det bedste du kan gøre, når du gerne vil være der for andre, men samtidig kan mærke, at du ikke helt magter det, er at være autentisk. Vis dem at du gerne vil være der for dem, og sig at du selv er meget udfordret lige nu, så du ikke kan være der så meget, som du gerne vil.

Har du brug for hjælp til at blive mindre overansvarlig? Det kan ofte være svært at ændre på egen hånd. Jeg har en startpakke, hvor du får din første time terapi og bogen Skriveterapi – din guide til personlig vækst. Ved at lave skriveøvelser, som jeg udvælger specielt til dig, vil du komme hurtigere i mål. Terapi virker endnu bedre, når du også skriver. Startpakken får du for 750 kr.

Bestil tid online

Jeg ønsker dig alt vel!

 

Mange kærlige hilsner

Annette Aggerbeck

psykoterapeut og specialist i skriveterapi

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online