fbpx
Blog
Er du for åben omkring dig selv?


ensomhed, skilsmisse

Vi kan føle os nedtrykte og skamfulde efter at have været sammen med andre, hvis vi føler, at vi har været for åbne omkring os selv. Nogle gange kan vi komme til at skabe afstand til andre ved at være hudløst ærlige og fortælle om det, der er svært for os. Andre gange handler det om, at vi har svært ved at vise, hvem vi er, selvom vi bliver mødt empatisk. Læs her om, hvad du kan gøre, hvis du oplever, at du er for åben over for andre.

Annika startede i et nyt job for kort tid siden. Hun kommer godt ud af det med kollegerne og er også begyndt at se et par af dem i fritiden. Og det er dejligt at komme lidt ud efter de mange hjemmeaftener alene, som hun har haft siden sin skilsmisse. I aftes mødtes hun med en kollega, der også er skilt, og som hun synes, hun har en del til fælles med. Hun havde glædet sig til en god snak, men endte med at have en underlig trist og trykket følelse på vejen hjem i bilen.

Hun kender godt den følelse – det er en oplevelse af at have blottet sig, og det gør hende skamfuld. Derfor aftaler hun ofte med sig selv på forhånd, hvad hun ikke vil sige, når hun skal mødes med andre. Men når hun først sidder sammen med den anden med en dejlig varm kop kaffe i en blød stol, og stemningen er god, kommer hun alligevel til at sige det, hun havde besluttet sig for at holde for sig selv. Og så ærgrer hun sig bagefter.

Andre kan blive skræmt

Annika er for åben omkring sig selv – for åben fordi hun ikke har det godt med det og ikke bliver mødt empatisk. Når hun fortæller om noget, hun i forvejen synes er svært, eller noget hun skammer sig over, oplever hun ofte, at den anden nærmest skærer grimasser og trækker sig. Hun får ikke den reaktion, hun havde håbet på. Hun ville ønske, at den anden viste hende forståelse og kunne give hende et godt råd til at håndtere det, som hun synes er svært. Og når hun mærker, at den anden enten ikke forstår hende, eller skifter emne, så føler hun sig bare endnu mere skamfuld. Og hun bliver vred på sig selv over ikke at kunne holde sin mund. Hun undrer sig også over, at hun kommer til at sige noget meget privat, når hun havde besluttet sig for at lade være.

Så hvorfor er vi for åbne omkring os selv?

Forklaringer kan være mange og forskellige. Og som regel er vi ikke bevidste om, hvorfor vi er for åbne. I Annikas tilfælde kan det skyldes, at hun har brug for nogen at betro sig til. Måske føler hun sig ensom efter sin skilsmisse og trænger sådan til at blive forstået af en, der har oplevet det samme. Måske vil hun opgradere sit nye bekendtskab til et godt venskab ved at vise sin tillid og betro sig. Men desværre bliver folk, der ikke kender os så godt endnu, ofte skræmt, fordi vi går for hurtigt frem. Og så ender vi med at opnå det stik modsatte – folk trækker sig. Vi bliver ikke bedste venner. Et venskab kan ikke forceres, for det tager tid at skabe forbundethed, og ofte sker det i små bidder.

Nogle gange oplever vi en følelsesmæssig smerte, som vi ikke kan holde ud at bære på alene. Vi buser derfor ud med vores skamfulde historier og viser vores sårbarhed i et fortvivlet forsøg på at slippe af med smerten. I stedet for at blive hørt af den anden, bliver den anden overvældet og tager afstand fra os.

Oplever du, at du er overdrevet åben over for andre – så spørg dig selv:

  • Hvorfor fortæller jeg det?
  • Hvad vil jeg opnå med det?
  • Er min åbenhed til gavn for vores relation?
  • Hvad har jeg brug for?
  • Hvordan får jeg bedst dækket mit behov?

Kan du genkende dig selv? Er du også for åben over for andre?

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af hvorfor – og ikke mindst hvad du kan gøre ved det, så hjælper jeg dig gerne.

Vi kan dog også have det dårligt med at være meget åbne omkring os selv, til trods for at den anden ikke reagerer ved at tage afstand. Og var vi så for åbne? Eller er det os selv, der har svært ved at vise, hvem vi er? Jeg hjælper dig også med at få øje på dig selv og støtte dig i at arbejde med at få det godt med at være dig, når du er sammen med andre.

Ring til 41624232 eller skriv til ann.agg@mail.dk for at bestille din første terapitime.

Kærligst Annette Aggerbeck

– Aggerbeck Terapi

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online