fbpx
Blog
Føler du dig igen ensom og overbebyrdet? Bryd mønstret


ensom og overbebyrdetFind dig ikke i at være ensom og overbebyrdet!

Anne har i en periode haft det rigtig godt. Hun har følt sig set og forstået, både hjemme og blandt kollegerne på jobbet. Men så ødelægger hun det for sig selv. Så snart hun føler sig godt tilpas og har lidt overskud, giver hun sig til at arrangere parmiddage og familiesammenkomster. Og så føler hun sig igen overbebyrdet og ensom, som hun så ofte har gjort i sit voksenliv. Hvorfor er det sådan?

Jeg har Anne i terapi, fordi hun ikke kan holde ud at føle sig ensom og overbebyrdet. Hos mig får hun øje på et mønster, der har gentaget sig mange gange i hendes liv. Hver gang hun er landet i sig selv og har det godt, giver hun sig til at arrangere alt muligt, som fjerner hende fra sig selv. Og hun ender med at føle sig tom indeni og overbebyrdet. Vi ser på, hvor mønstret stammer fra, og det viser sig, at Anne i sin barndom ikke fik lov til bare at være til og have det godt. Når hun for eksempel hyggede sig med en tegneserie eller tv om eftermiddagen i weekenden, opfordrede moren eller faren hende som regel til at lave noget mere fornuftigt. I Annes barndomshjem var forældrene altid i sving med et eller andet, typisk husarbejde eller havearbejde. De sad stort set ikke ned i løbet af dagen, kun under måltiderne.

Anne lærte af sine forældre, at det ikke er i orden at slappe af og bare nyde at være til, men at man skal præstere noget fornuftigt. I stedet for at udtrykke vrede, når faren fx slukkede for tv’et midt i et spændende tv-program, som ville have været naturligt, fordi faren ikke respekterede Anne, holdt Anne vreden inde og lystrede. Anne var i det hele taget et lydigt barn, der tidligt intuitivt fornemmede, at forældrenes kærlighed ikke var betingelsesløs, men at kærlighed var noget, man skulle gøre sig fortjent til, fx ved at lave noget fornuftigt. Noget fornuftigt kunne være at hjælpe moren med havearbejde eller faren med at vedligeholde huset.

 

Selvindsigt fører til frihed

Den indre tomhed og tristhed, som Anne ofte føler, er den pris, hun har måttet betale for at censurere sine følelser som barn for at stille forældrene tilfredse. Det fik hende også til at føle sig ensom. Når hun endelig er ved at have det godt med sig selv som voksen, får hun dårlig samvittighed og føler, at hun er nødt til at lave noget fornuftigt. Hun kan ikke bare tillade sig at slappe af og nyde livet. Man må yde, før man kan nyde, er det motto som Anne har levet efter uden at være bevidst om, hvorfor hun har haft det motto. Men sådan behøver det ikke være længere. I løbet af samtaleterapi og med særlige skriveøvelser, som jeg har skræddersyet specielt til Anne, får hun arbejdet med de følelser, hun fortrængte i sin barndom. Hun får en forståelse af, at tomheden og tristheden har haft til funktion at beskytte hende imod at gøre oprør mod forældrene og miste deres kærlighed. Den afværgefunktion har hun ikke brug for længere, og hendes fortrængte behov –at blive hos sig selv – fremstår klart. Anne finder ud af, hvad hun dybest set har behov for. Hun bliver bevidst om, at hun har brug for mere tid til sig selv i stedet for adspredelser i form af parmiddage osv. I terapien lærer hun at stå ved sig selv.

Først når vi får indsigt i vores egne ubevidste mønstre og følelsesliv, kan vi vælge at gøre noget andet og mere hensigtsmæssigt. Vi er nødt til at forstå os selv og vores følelser for at få det bedre. At gennemleve de følelser, vi ikke fik lov til at have i barndommen, kan være helende.

Har du også brug for hjælp til at slippe ud af indre tomhed, en følelse af at være ensom og overbebyrdet, er du velkommen til at bestille tid til terapi

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online