fbpx
Blog
Du skal ikke gøre alle tilpas!


IMG_3018

 • ”Hvis nogen er kede af det, forsøger jeg at gøre dem glade igen”
 • ”Jeg fortæller sjældent andre, at de sårer mig”
 • ”Alene tanken, om at andre er vrede på mig, gør mig utilpas”
 • ”Jeg har svært ved at sige nej, for jeg vil ikke såre andre”

Er du pleaser med stort P, kan du sikkert genkende dig selv i et eller flere af disse udsagn. Læs denne blog og få gode råd til, hvordan du kan tage bedre vare på dig selv.

Du har et ønske om, at alle skal kunne lide dig og forsøger derfor at gøre alle tilpas. Din største frygt er, at andre vil opfatte dig som egoistisk. Men det har store konsekvenser, for når du er styret af en trang til at please andre, glemmer du dig selv, dine egne ønsker og drømme. Du får ikke opfyldt dine behov, og det påvirker dit humør.

 

Andre kan mærke, at du ikke er ægte

Du går måske med en veninde ud at shoppe, selvom du hellere ville have ligget på sofaen og set din yndlings-serie, og så virker du irriteret. Mange af os tror, at vi bliver opfattet som gode mennesker, når vi gør det, vi tror, andre forventer af os. Men sådan er det ikke nødvendigvis, for vi kan sagtens være gavmilde og empatiske uden at ofre os for andre. Vi kan derimod risikere at skade vores forhold til den, vi forsøger at please. Din veninde nyder sikkert ikke at være sammen med dig, når hun kan mærke, at du er irriteret, og måske trækker hun sig fra dig, fordi hun tror, at du er vred på hende.

Hvis vi aldrig siger vores ærlige mening af skræk for, at andre er uenige med os, og vi tror, at det betyder, at de dermed ikke kan lide os, viser vi ikke, hvem vi er, og så er det svært at opnå en god kontakt.

Nogle mennesker er som kamæleoner, idet de tilpasser sig omgivelserne ved hele tiden at ændre adfærd og holdninger, alt efter hvem de er sammen med. Måske har du prøvet at date forskellige mænd, og opfører dig forskelligt hver gang, fordi du prøver at være den type kvinde, du tror, de godt kan lide. Så hvis en mand siger, at han elsker sportslige kvinder, fortæller du om dine lange løbeture (som du løb da du var ung, men det behøver han ikke vide). Hvis en anden mand elsker bøger, prøver du at virke belæst, selvom du kun sjældent åbner en bog. Du gør det per automatik uden at tænke over, at du foregiver at være en person, du slet ikke er. Og så kan han risikere at ’købe katten i sækken’, hvis han da ikke mærker, at du er uautentisk. De fleste mænd vil dog på et tidspunkt mærke, at der er noget der ikke stemmer, og så vil de miste interessen og du vil have opnået det stik modsatte af tilsigtet.

 

8 veje til at skrue ned for pleaser-trangen:

 

 1. Du er nem at manipulere. Du vil tiltrække mennesker i dit liv, der er vant til at manipulere med andres følelser for at få deres vilje. En pleaser kan nemlig spottes på lang afstand. Så hvis du ender med at stryge en mands skjorter og lave middagsmad til ham hver dag, selvom du hellere ville bruge din tid på noget andet, gør du det måske, fordi han siger, at du er den bedste til det. Ren manipulation! Så øv dig i at gennemskue manipulation.
 2. Det er ikke ’farligt’, at andre bliver vrede eller skuffede. Mind dig selv om, at ingen er glade og tilfredse hele tiden, og at det ikke er din opgave at sørge for det. Deres humør er deres eget ansvar – ikke dit.
 3. Alle behøver ikke at kunne lide dig, og det er umuligt at gøre alle tilpas. Det vigtigste er, at du kan lide dig selv.
 4. Du kan styrke både dit selvværd og din selvtillid – som ofte er i bund, når du er pleaser – ved at øve dig i at stå ved dig selv. Mærk hvad du har lyst til – også selvom det kan være svært, når du har glemt dig selv i så mange år, som pleasere typisk har. Så vær tålmodig med dig selv og øv dig i det små på at mærke dine lyster og behov.
 5. Øv dig i at sige nej, når det er dit behov. Brug tid på at overveje konsekvenser af et nej. Vil det betyde, at du bliver afvist, mister relationer osv.? Det vil det sjældent, især ikke hvis du siger fra på en god måde. Andre vil vide, hvor de har dig, og det er trygt for dem.
 6. Husk at du ikke behøver at forklare dig, når du siger nej. Du kan nøjes med at sige: ”Det kan jeg desværre ikke!”
 7. Når du øver dig i at sige nej til ting, du ikke har lyst til, vil det efterhånden blive nemmere.
 8. Du bliver mere behagelig at omgås, når du kan sige nej. Du påtager dig ikke så meget, at du bliver stresset, og får mere overskud og glæde.

 

… så hvad venter du på?!  Sæt dig klare mål for, hvad der er vigtigt for dig her i livet og forsøg at leve efter det, så du får et liv i balance og med tilpas mange ja’er og nej’er.

Kærligst Annette

 

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online