fbpx
Blog
Er du ensom?


2012_1035

Vi har alle perioder i vores liv, hvor vi føler os mere eller mindre ensomme. Vi kan føle os ensomme, når:

  • En af vores nærmeste dør
  • Vi bliver skilt
  • Vi bliver uvenner med nogen
  • Vi er sammen med andre, men føler os anderledes
  • Vi bliver mobbet/holdt udenfor
  • Vi er arbejdsløse
  • Vi er syge
  • Vores kæledyr dør

… for blot at nævne nogle situationer. Det kan være noget helt andet, der gør dig ensom.

Hvad gør dig ensom?

 

Måske har du ikke selv en forklaring på din følelse af ensomhed. Uanset årsag til din ensomhed er allerførste skridt ud af den at lade være med at ignorere din ensomhed. Gør dig klart, hvad den forsøger at fortælle dig. Det er vigtigt at du tør tale med nogen om din ensomhed, selvom det kan være svært og føles flovt. Du har brug for at finde en, du har tillid til, og som du kan betro dig til.

Vær bevidst om, hvad din ensomhed gør ved dig. Ensomhed kan påvirke vores selvværd negativt, ligesom et lavt selvværd kan gøre os ensomme. Det kan gå begge veje. Når vi føler os ensomme, præger det vores måde at opføre os over for andre på. Tanker som: “Ingen kan alligevel kan lide mig!” og “Det hele kan også være lige meget!” kan gøre os fjendtligt indstillet over for andre. Det kan betyde, at vi bliver endnu mere isolerede, hvis vi da ikke selv trækker os fra andre, som vi ofte gør, når vi i forvejen føler os ensomme. Og så kommer vi ind i en ond cirkel. Det er skidt for vores fysiske og psykiske helbred at være kronisk ensom. Vi kan fx blive deprimerede og få angst. Måske kan tanken om, hvor skidt det er for dig i længden at være ensom, hjælpe dig til at søge hjælp for at komme ud af din ensomhed.

 

Du behøver ikke være populær

Selvom mange tror, at det modsatte af at være ensom er at være populær, er det vigtigt at indse, at det ikke er mængden af venner, men kvaliteten af venskaberne, der tæller. Det hjælper ikke på følelsen af ensomhed at have 500 venner på facebook. Man kan også sagtens føle sig ensom sammen med andre. Så du har brug for venner og i det hele taget mennesker i dit liv, som du nyder at være sammen med, fordi du kan tale med dem om ting, som I begge synes er vigtige.

En måde at gøre noget ved din ensomhed er at arbejde frivilligt. Du kan fx blive besøgsven for ensomme eller besøge gamle mennesker på plejehjem. Det gør godt at være noget for andre og have det godt sammen med andre.

Det er aldrig for sent at gøre noget ved sin ensomhed. Det handler om at lære sig selv at kende og at acceptere sig selv på godt og ondt. En del af arbejdet med din ensomhed og ofte også dit selvværd er at finde ud af, hvad du vil og ikke vil, hvorfor du kan lide noget og ikke bryder sig om noget andet. Det kan terapi hjælpe dig med, hvis det er svært på egen hånd.

Opsøg andre, når du føler dig ensom.

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online