fbpx
Blog
Det er godt at blive forstået, men vigtigere at blive respekteret.


blive forstået

Hold op med at blive ved med at få din partner, din mor eller andre til at forstå dig!

Vi bruger ofte en masse krudt på at blive forstået. Og når andre ikke forstår os, føler vi os frustrerede, vrede, kede af det og ensomme. Læs om hvorfor det kan være en god idé at holde op med at ville blive forstået.

Når du prøver at få andre til at forstå dig, har du måske hørt dem sige:

  • ”Det er meget svært for at mig at se, at det skulle være et problem!”
  • ”Synes du ikke du overdriver lidt?!”
  • ”Så slemt er det vel ikke?!”
  • ”Jeg orker ikke tale om det her igen”

Vi kæmper ofte for at blive forstået, når noget er vigtigt for os. Typisk handler det om ting, vi gerne vil, eller ting vi ikke har lyst til. Og så kan vi finde på at pakke vores budskab ind i en masse forklaringer, fordi vi har svært ved at sige det ligeud. Vi er bange for andres reaktioner og forestiller os, at de vil være mere imødekommende, hvis de forstår os.

Du er måske bange for at såre din mor, hvis du siger til hende, at hun ikke skal blande sig i din privatøkonomi. Du forestiller dig, at hun vil lade være med at blande sig, hvis hun forstår, at du har styr på din økonomi. Eller du er bange for din dominerende partners vrede, hvis du siger, at du ikke vil holde ferie sammen med hans forældre, der opfører sig ubehageligt over for dig. Du tænker, at han vil acceptere din udmelding, hvis han forstår, hvordan det er for dig at være sammen med dem. Derfor forklarer og forklarer du….

 

Du spilder både tid og energi på at søge at blive forstået

Nogle gange kan vi forklare os nok så mange gange, uden at andre forstår os. Vi siger måske de samme ting igen og igen, forsøger at omformulere og bruger i det hele taget en masse krudt på at få andre til at forstå os. Men det sker bare ikke. Vi føler os ikke forstået. Det kan stå på i årevis, og nogle gange kan vi bruge et helt liv på ikke at føle os forstået. Vi bliver frustrerede, vrede og kede af det, når andre ikke giver udtryk for, at de forstår os. Vi kan også føle os afviste og ensomme.

Hvis du også bruger en masse tid og energi på at få din partner, dine forældre, venner, kolleger osv. til at forstå dig, så stop op og stil dig selv spørgsmålet:

Hvorfor er det så vigtigt for mig at blive forstået?

Når vi er så opsatte på at blive forstået, er det fordi, vi sætter lighedstegn mellem det at blive forstået og det at blive respekteret. Vi tror, at andre vil respektere og anerkende os, når de forstår os.

Men at blive forstået er ikke det samme som at blive respekteret.

 

Forvent ikke at blive forstået

Forvent at blive respekteret

Nogle gange må vi bare indse, at det ikke hjælper at blive ved. Den anden forstår os bare ikke. Har du kæmpet for at få dit budskab igennem uden succes, så giv slip på ønsket om at blive forstået.

 

Så hvordan vil det være for dig, hvis du holder op med at længes efter at blive forstået?

Hvis du i stedet for at forklare dig igen og igen, kommer med et kort og klart budskab med en forventning om at blive respekteret. Hvis du kunne sige til din mor, der blander sig i din økonomi, at hun skal lade være med det, uden at du kommer med en masse forklaringer om, hvordan du har styr på din økonomi. For hun kan ikke forstå dig. Hvis du kunne sige til din partner, at du ikke vil holde ferie med hans forældre i stedet for at blive ved med at forklare, at du føler dig dårligt behandlet af dem. Han forstår det alligevel ikke. Så giv slip!

 

Stå ved dig selv

At give slip på ønsket om at blive forstået, hænger sammen med at turde være klar omkring dine behov og stå fast uden at være bange for at såre eller skuffe andre. Eller være bange for, at de bliver vrede. Afviser dig. Det handler om at turde stå ved dig selv og den, du er. At turde være ærlig omkring dig selv, dine tanker og følelser.

Jeg hører tit fra mine klienter, at det er en kæmpe lettelse at holde op med at længes efter at blive forstået. De glæder sig over at opdage, at andre faktisk respekterer dem og deres behov, selvom de ikke føler sig forstået.

Kærligst Annette Aggerbeck

 

 

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online