fbpx
Blog
At skrive dagbog styrker helbredet for pårørende til demente


hospice-1793998_1280

Træthed, vrede og depression er typiske tegn på, at man er udsat for en stor belastning i omsorgen for et dement familiemedlem. 70 procent af de pårørende bliver selv syge. Derfor er der god grund til at skrive dagbog, for forskning viser, at det reducerer stress, angst og depression samt styrker immunforsvaret.

De fleste demente bliver passet af deres egen familie i hjemmet. Da demens udvikler sig langsomt, og man kan leve i mange år med demens, kan det være en langvarig belastning at tage sig af en dement. En amerikansk undersøgelse viser, at en tredjedel af de pårørende passer deres demente familiemedlem i fem år eller længere.

Til trods for at det kan være meningsfuldt at tage sig af en, man holder af, stiller det store krav til den pårørende både fysisk og psykisk. Ud over at man efterhånden skal træffe flere og flere beslutninger i hverdagen på den dementes vegne, kan man blandt andet også være udfordret i forhold til at sikre den demente den bedste pleje og behandling.

Alvorlige konsekvenser for helbredet

Mange undersøgelser har vist, at det har negative konsekvenser for det fysiske og psykiske helbred at passe et dement familiemedlem. 70 procent af de pårørende i en amerikansk undersøgelse fik problemer med helbredet alene på grund af deres omsorgsrolle. Der er også en større andel af pårørende i forhold til den øvrige befolkning, der selv har kroniske sygdomme.

Over 90 procent af de pårørende oplever træthed, vrede og depression, som har en direkte sammenhæng med deres omsorgsrolle. Herudover er udmattelse, social isolation, økonomiske udfordringer og familiekonflikter en del af hverdagen for mange.

Den store stress belastning, som pårørende udsættes for, fører ikke blot til dårligere helbred og flere psykiske problemer, men har også en negativ indvirkning på evnen til at passe den demente. Der er derfor et alvorligt behov for at finde nye veje at styrke den pårørendes evne til at blive bedre til at håndtere hverdagens ansvar og reducere risikoen for at få et dårligt helbred. Det er afgørende at sikre en bedre livskvaliltet både for den demente og den pårørende.

Dagbogen gør en stor forskel

Da det ofte er svært for pårørende at forlade hjemmet i længere tid ad gangen, fordi man er nødt til at passe og holde øje med den demente, fandt en forskergruppe fra University of Iowa College of Nursing på at lave et forsøg med at bruge skriveterapi, som gik ud på, de pårørende blev sat til at skrive hjemme om deres inderste tanker og følelser omkring deres oplevelser med at tage sig af deres demente familiemedlem. De skrev tre gange á 20 minutter uden forstyrrelser.

Undersøgelsen viste, at de pårørende fik bearbejdet deres følelser og fandt endnu større mening med omsorgsrollen. De havde desuden flere glædelige stunder sammen med den demente.

Anden forskning i at skrive om sine inderste tanker og følelser viser at:

  • man producerer mindre af stress-hormonet kortisol
  • man oplever mindre psykisk smerte (fx angst og depression)
  • man får bedre humør og større overskud
  • man forebygger sygdom, fordi immunforsvaret styrkes

Savner du overskud i forhold til dit demente familiemedlem? Så kan du også styrke dit helbred ved at begynde at skrive dagbog.

Tilmeld dig gruppen for pårørende til demente/andre kronisk syge ved at skrive til: ann.agg@mail.dk eller ringe til 4162 4232.

Du kan læse mere om gruppen her:  Dagbogsgruppe for pårørende til demente/kronisk syge

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online