fbpx
Blog
Skilsmisse: Skyld, skam, vrede og sorg kan fylde meget


skilsmisse

Når man endelig er blevet skilt, og alle ens venner tror, at nu må man da være lettet over, at det er overstået, kan man opdage, at krisen slet ikke er slut. Nu overvældes man af sorg over, at ægteskabet er slut, og at man ikke længere er en familie. For en stund kommer man måske i tvivl, om skilsmisse var den rigtige beslutning.

Savnet efter nærhed i et parforhold og fællesskabet i en familie kan være så stor, at man ligefrem glemmer alt det, der fik en til at ville skilles. Livet kan føles ensomt og meningsløst. Man aner ikke, hvad man vil fremadrettet, og tvivler på at livet nogensinde vil blive godt igen.

Ikke to skilsmisser er ens. Så når du har brug for gode råd og vil søge trøst og håb i andres skilsmisseerfaringer, kan det være svært at finde nogen, som du helt kan identificere dig med. Det er derfor, at de bøger, du låner på biblioteket om skilsmisse hurtigt bliver afleveret igen. For der er ingen historier om skilsmisse, der helt ligner din.

Alligevel er der typisk en række ting, der går igen, når vi bliver skilt. Tiden op til skilsmissen kan typisk være opslidende, blandt andet fordi man gør sig så mange bekymringer. Hvordan skal det gå? Hvordan skal jeg klare mig? Hvad med økonomien? Hvor skal jeg bo? Hvordan skal det gå med børnene?…

Oveni alle bekymringerne har man måske en ægtefælle, der hverken kan eller vil forstå, at man vil skilles, og som nægter at gå med til en skilsmisse. Der kan være mange skænderier eller en kvælende stilhed og kulde, fordi man slet ikke er på talefod. Fra beslutningen om skilsmisse er taget, til man kan lukke døren til sit ægteskab, kan der gå mange måneder og nogle gange endda år. Som sagt kan det være en meget opslidende proces. Det bliver heller ikke lettere, hvis man har børn og ikke kan blive enige om, hvor børnene skal bo osv.

 

 

Krise efter skilsmissen

Når man så endelig er skilt, og alle ens venner tror, at nu må man da være lettet over, at det er overstået, kan man opdage, at krisen slet ikke er slut. Nu overvældes man af sorg over, at ægteskabet er slut, og at man ikke længere er en familie. For en stund kommer man måske i tvivl, om skilsmisse var den rigtige beslutning. Savnet efter nærhed i et parforhold og fællesskabet i en familie kan være så stor, at man ligefrem glemmer alt det, der fik en til at ville skilles. Livet kan føles ensomt og meningsløst. Man aner ikke, hvad man vil fremadrettet, og tvivler på at livet nogensinde vil blive godt igen. Dagene uden børn føles uendeligt lange og tomme. Når børnene ikke er der, savner man dem så meget, at det gør næsten fysisk ondt. Og når de endelig er der, er man så ked af det, at man næsten ikke kan oveskue at tage sig af dem.

 

 

Skyld over at have ødelagt familien

Oveni oplevelsen af tomhed, meningsløshed og ensomhed har man måske også skyldfølelse over at have ødelagt familien – også selvom man ikke har været alene om det, for der skal som bekendt to til et ægteskab. Og der har jo været en grund til, at man ville skilles. Man har måske savnet nærhed og engagement, men er blevet mødt af ligegyldighed og har følt sig taget for givet. Hvor man før så frem til at få den frihed, som ens venner har som singler, skammer man sig nu over at være anderledes end de gifte jævnaldrende. Man lægger nu kun mærke til smilende par og glade familier, når man bevæger sig uden for sin gadedør. Det føles unormalt at være skilt. Men man vil heller ikke bare kaste sig i armene på en ny partner, for man har brug for at komme sig. Og man møder ikke den store forståelse fra omverdenen. Alle har en mening om en. De synes, at man skal se at komme ud og date. Eller også synes de, at man nu skal holde sig langt væk fra det andet køn. Så kan det være mindre smertefuldt at isolere sig, for man orker ikke alle de ’gode’ råd, som man ikke har bedt om. Men man bliver ikke gladere af at tilbringe al fritid for sig selv.

 

 

Hvordan skal man nogensinde komme videre?

 

 

Tillad dig at føle

Hvis du kan genkende bare en flig af dig selv i denne beskrivelse, så er der faktisk meget, du kan gøre for at hjælpe dig selv. En af de ting, jeg som psykoterapeut anbefaler, er, at man tillader sig at være med alle de følelser, man har. Mange af os tillader ikke os selv at være kede af det, føle os ensomme osv. Vi haster hurtigt videre og fylder kalenderen til bristepunktet for at undgå at mærke de smertefulde følelser. Men for at kunne blive gladere, må vi først erkende og acceptere, at vi ikke er glade. Eller sagt på en anden måde: Vi kan kun forlade et sted, som vi er ankommet til. Når vi ikke vil mærke de smertefulde følelser, tager det længere tid for os at få det bedre, end når vi gennemlever følelserne. Så tillad dig selv at være ked af det, frustreret, vred, have skyldfølelse, skamme dig… Det er sådan, du har det, og det er okay. Og husk: Alle følelser kommer og går, så der er ikke farligt at mærke de ubehagelige følelser.

Det kan også være meget hjælpsomt at tale med andre i samme situation. Derfor har jeg lavet en skilsmissegruppe for kvinder, og det kan også tænkes, at jeg starter en for mænd, hvis der er interesse for det.

 

 

Du kan læse mere om skilsmissegruppen her: https://www.aggerbeck-terapi.dk/skilsmissegrupper

 

 

Fylder dine følelser så meget, at du har svært ved at koncentrere dig om dit arbejde eller andet, du skal gøre, kan individuel terapi også være stor hjælp til at komme videre. Det er ikke nødvendigt at plage dig selv ved at gå alene med alt det, der er svært for dig, når du kan få hjælp. Så hvis du har svært ved at tackle alle følelserne på egen hånd, så søg terapi. Det er vigtigt at være god mod dig selv – især når livet er svært.

 

 

Kærligst Annette

Værsgo' at dele


Tilbage

Vil du have min gratis e-bog?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag e-bogen 10 gode råd til din dagbog

Husk at tjekke din spambakke, hvis ikke du får en bekræftelsesmail med det samme
Book tid online